Si voleu saber com era la vida de les persones que vivien el Monestir de Pedralbes i conèixer una mica millor com funcionava l’economia de les monges residents, ara teniu a l’abast detalls que no es coneixien. Acaben d’aparèixer, gràcies a uns treballs arqueològics, estructures diverses que ens parlen d’una activitat econòmica molt concreta: la producció de vi.
Les excavacions que s’han fet i que dirigeix l’arqueòloga Anna Bordas Tissier, van afectar els espais exteriors del monestir i van tenir una primera fase entre el 12 de setembre de 2022 i el 10 de febrer de 2023, que es va dedicar a excavar una de les casetes de l’exterior del monestir, la número 5, i el seu pati. En la segona fase dels treballs, que van començar el gener, es van examinar les casetes dels números 7, 9 bis i el passatge situat entre les casetes dels números 3 i 5. Aquests treballs van permetre documentar els usos dels espais externs al monestir, des de l’època alt medieval fins a èpoques contemporànies.
Si fins ara s’havien trobat un antic canal d’aigua excavat en el terreny natural i restes de murs fets malbé, les últimes excavacions han revelat la presència de grans cups de vi, així com altres estructures relacionades amb la producció de vi en aquesta zona. Inicialment, es pensava que es tractava d’un forn de material constructiu, però s’ha vist finalment que es tractava d’estructures relacionades amb la producció vinícola.
La troballa no és simplement anecdòtica, sinó que il·lumina aspectes fins ara poc coneguts de la vida econòmica de les monges del monestir, dedicades també, per tant, a la producció de vi fora de l’espai de clausura.
Quan acabin els treballs de camp que s’estan fent actualment, les recerques continuaran en el laboratori per tal de completar l’anàlisi dels materials i conèixer en detall aquest aspecte de les activitats històriques del Monestir.
Si voleu conèixer de prop un fragment de la història de Barcelona, veniu al Monestir de Pedralbes, però abans consulteu al web tota la informació sobre les visites.