La convivència a l’espai públic apel·la a la coresponsabilitat de la ciutadania per evitar comportaments incívics i fomentar el respecte per la ciutat. Per aconseguir-ho, les campanyes impulsades per l’Ajuntament aborden els principals problemes que afecten la convivència al llarg de l’any i posen l’accent en la importància d’adquirir hàbits i costums a favor de la convivència.
El Districte de les Corts ha presentat la Mesura de govern sobre la promoció de la Convivència i la coresponsabilitat a l’espai públic, amb l’objectiu de millorar la vivència quotidiana de les Corts mitjançant el treball conjunt amb la ciutadania, comerciants, entitats i serveis del territori. S’impulsaran noves accions i es reforçaran les existents, per promoure el sentiment de pertinença, la vinculació veïnal a l’espai públic i la diversificació d’usos dels espais des d’una perspectiva de gènere, intercultural, de diversitat funcional i de cicle vital, generant noves oportunitats per als col•lectius més vulnerabilitats.
La mesura compta, a més, amb els següents objectius específics:
- Promoure l’ocupació de les plantes baixes amb activitats econòmiques i socials.
- Donar suport a l’activitat econòmica existent.
- Diversificar i dinamitzar l’ús de l’espai públics amb lògiques de convivència d’ús.
- Millorar les condicions de seguretat amb perspectiva de mediació comunitària.
- Millorar les condicions de manteniment, salubritat i confort de l’espai des de la perspectiva interseccional (gènere, diversitat, cicle vital).
- Renovar el mobiliari i elements d’ús públic existents per facilitar la cura i el manteniment.
- Revisar i implementar les millores necessàries respecte la mobilitat als diferents espais del Districte, especialment en relació a ús de vehicles de mobilitat personal.
- Implementar els elements de millora d’aplicació de l’ordenança de Tinença responsable de gossos, així com les estratègies de control de fauna urbana.
- Millorar la coordinació i la comunicació entre les entitats i amb el veïnat per a la realització d’activitats en l’espai.
Per desenvolupar aquests objectius, el pla d’acció versarà sobre diverses línies de treball:
- Dinamització de l’activació econòmica, per generar noves oportunitats per a col·lectius vulnerabilitzats, amb formacions i projectes d’inserció laboral i per activar les plantes baixes amb usos socials i comercials que donin més diversitat d’ús a la plaça.
- Donar suport a les activitats econòmiques existents, fomentant la vinculació amb el teixit social comercial i amb el serveis municipals.
- Generació de nous usos i dinàmiques a l’espai públic, per revertir dinàmiques excloents, millorar la vivència quotidiana de l’espai i reforçar els vincles entre les entitats i el veïnat.
- Millora de l’entorn físic i el mobiliari, sobretot el manteniment, la salubritat i la generació de nous elements per poder fer un ús més divers i tenir un espai confortable i que convidi a col·lectius que actualment no fan servir l’espai públic com espais de convivència.
- Generar oportunitats a l’espai públic com escenari per accions de difusió, informació i accions comunitàries, juntament amb el teixit social i veïnal del territori.
- Revisar i implementar les millores necessàries respecte la mobilitat als diferents espais del Districte, especialment en relació a ús de vehicles de mobilitat personal.
- Implementar els elements de millora d’aplicació de l’ordenança de Tinença responsable de gossos, així com les estratègies de control de fauna urbana.
- Comunicació i xarxa de relació entre els diferents agents de l’àmbit, per interconnectar iniciatives, impulsar-ne de noves i comunicar-les al veïnat, a més de donar seguiment al desenvolupament del Pla d’acció.
Servei de promoció de la convivència
En el marc de la mesura de govern, ja s’ha activat, durant tot el mes de desembre, el servei de la promoció de la convivència amb l’objectiu de vetllar per la bona consciència en els espais públics i fer tasques preventives de detecció i seguiment de diferents situacions i incidències en els tres barris del territori. Les persones promotores de la convivència, que pertanyen a Alcil, realitzen tasques d’informació, sensibilització i foment d’accions per a promoure el veïnatge i respecte entre la ciutadania, així com la cura i bon ús de la ciutat. També es fa seguiment de la qualitat de l’espai públic i , així s’agilitza l’activació dels serveis municipals corresponents.
Algunes de les accions previstes dins aquest pla són:
- Detecció d’infraccions de convivència.
- Detecció i activació de necessitats d’intervenció en neteja i altres serveis de manteniment de l’espai públic.
- Detecció de desperfectes en l’espai públic i mobiliari urbà.
- Impuls de la coresponsabilitat en l’ús de l’espai públic, juntament amb els diferents serveis que hi intervenen en aquest àmbit en via pública.
- Actuacions associades a l’exercici de la responsabilitat i la tinença d’animals.
- Detecció d’ocupació de l’espai públic per part de persones sense llar per activar als serveis socials.
Així doncs, s’aposta per un treball sostingut de coordinació entre serveis i de detecció i intervenció en la regeneració o creació de dinàmiques noves que permetin la compatibilitat dels usos de l’espai públic, tot respectant els drets a la ciutat del veïnat de les Corts.