El 23 de novembre es va inaugurar la Time Use Week 2020, la setmana dedicada a les polítiques del temps saludable promoguda per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI). La inauguració institucional va estar a càrrec del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé; la tercera tinenta d’Alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports, Coordinació Territorial i Metropolitana i Benestar Animal de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet; la diputada presidenta de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; la vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Montserrat Ballarín, i de la coordinadora de la BTUI, Ariadna Güell.
Laia Bonet va destacar “la necessitat de posar a les agendes polítiques la reflexió sobre l’ús del temps i la necessitat de gaudir d’una vida saludable, també en contextos de pandèmia”, recordant que “les desigualtats econòmiques i socials que es troben en els àmbits familiars, educatiu o laboral es veuen reforçades de forma subtil i silenciada en l’ús del temps”. Segons va destacar, “l’Agenda 2030 i la transició digital impacten en les polítiques del temps, i viceversa i per això és especialment rellevant treballar la sostenibilitat i l’humanisme tecnològic en el curt i en el mig termini”.
Sota el lema ”Construint una nova agenda global”, l’esdeveniment reuneix de forma virtual entre els dies 23 i 27 de novembre més de 50 referents internacionals, com ara representants del Parlament Europeu; Joaquín Nieto, director de l’Oficina de l’Organització Internacional del Treball a Espanya, o Charlotte Lockhart, CEO de la 4 Day Week Global Foundation. També reuneix representants institucionals com Joaquín Pérez Rey, secretari d’Estat d’Ocupació i Economia Social del Govern d’Espanya, i de més d’una desena de municipis europeus.
El tret de sortida de la Time Use Week va estar a càrrec de Carl Honoré, veu del Moviment Slow, i Judy Wajcman, sociòloga i professora de la London School of Economics, que van debatre amb Judit Carrera, directora del CCCB, sobre la concepció del temps i la necessitat de poder prendre decisions sobre els usos que en fem dels horaris, tenint en compte l’impacte de la tecnologia.
També va tenir lloc una sessió sobre les mesures legislatives i polítiques en l’era post Covid-19 on va intervenir Sara Berbel, gerent de l’Ajuntament de Barcelona, que va sensibilitzar sobre com abordar un nou model de teletreball en aquest nou temps. També van participar en la sessió Joaquín Pérez Rey, secretari d’Estat d’Ocupació i Economia Social; Alexis Serra, director de l’Oficina per a la Reforma Horària de la Generalitat de Catalunya; Laura Rahola, cap de Comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, i Fabián Mohedano, promotor de la Iniciativa per la Reforma Horària.