L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, està participant en la Cimera Mundial d’Alcaldes de la xarxa global C40 per combatre la crisi climàtica, la primera gran cita pel clima després de la COP26 de Glasgow, que se celebra a Buenos Aires del 19 al 21 d’octubre. La cimera reuneix els alcaldes i alcaldesses de prop d’un centenar de ciutats de tot el món i és la primera trobada mundial de C40 sota la presidència de l’alcalde de Londres, Sadiq Khan. L’alcaldessa Ada Colau és vicepresidenta per a Europa de la xarxa juntament amb l’alcalde de Milà, Giuseppe Sala.
La cimera, preparada per ser un punt d’inflexió en l’impuls de les ciutats en la sortida de la crisi econòmica i climàtica, té els objectius d’impulsar la creació de llocs de treball verd, accelerar les accions per combatre l’emergència climàtica, exigir als Estats mesures més decidides per reduir les desigualtats i mostrar el lideratge de les grans ciutats en un moment de gran complexitat global. A més, mitjançant la cimera les ciutats reclamen la protecció dels servies públics i les persones més vulnerables en un context de crisi i d’encariment de preus i del cost de la vida. La trobada se celebra unes setmanes abans de la conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic COP27, que tindrà lloc a Egipte el mes de novembre.
L’alcaldessa de Barcelona va destacar davant els mitjans que es demostra amb fets que no és incompatible la recuperació econòmica amb la transició ecològica, sinó al contrari, i va subratllar que, malgrat que les ciutats disposen de menys finançament i menys competències que els estats, estan actuant amb més decisió i creativitat. Ada Colau també va traslladar un missatge a la resta de ciutats per pressionar els seus governs estatals perquè garanteixin un hivern just sense talls de subministraments energètics, recordant que l’energia és un bé de primera necessitat i ha de ser regulada com tal per part dels estats.
Obertura de la cimera i primera sessió plenària
L’obertura de la cimera va tenir lloc el 20 d’octubre i va córrer a càrrec de Horacio Rodríguez Larreta, cap de govern de la ciutat de Buenos Aires, Mark Watts, director executiu de C40, i Sadiq Khan, alcalde de Londres i president de la xarxa. De seguida va tenir lloc la primera sessió plenària “Units per una transició justa i inclusiva”, on Ada Colau va pronunciar el discurs inaugural juntament amb David King, fundador del Climate Crisis Advisory Group, i posteriorment va dialogar sobre justícia climàtica amb els alcaldes de Buenos Aires i Los Angeles, Eric Garcetti, l’alcaldessa d’Accra, Elizabeth Tawiah Sackey, i amb la líder juvenil Pamela Escobar.
Ciutats que comparteixen model de transformació
Les ciutats van compartir els seus models de transformació: “Superilla Barcelona”; “15-minute City” de París; “Low traffic Neighborhoods” de Londres; “Strade Apperte” de Milà; “Park Blocks” de Los Angeles; o “Barrios Cuidadores”, de Bogotà, entre altres. Les alcaldesses de París, Anne Hidalgo, de Bogotà, Claudia López, i de Barcelona, Ada Colau, van compartir la presentació davant els mitjans de comunicació.
Cal destacar que ciutats com Berlín, Viena, Rotterdam, Bogotà i Los Angeles han adoptat el model Superilla i ja l’estan aplicant, i que en els dos últims anys Barcelona ha rebut més de 250 peticions d’altres ciutats i països per conèixer aquest model, que ha quedat reconegut com una experiència d’èxit en la declaració final de la cimera.
Declaració de C40
La declaració, presentada el 20 d’octubre, fixa els objectius de les ciutats de crear 50 milions de llocs de treball vinculats a l’economia verda fins el 2030, que han d’ajudar a crear comunitats més sanes i justes, rejovenir l’economia, no estar lligats als combustibles fòssils, i ajudar també a limitar l’escalfament global del planeta. Barcelona, única ciutat d’Espanya a la cimera, ja n’ha compromès la seva part, anunciant l’impuls de prop de 45.000 llocs de treball verd, vinculats a projectes estratègics com la transformació dels polígons del Besós o la Mercedes del Bon Pastor; l’impacte dels ajuts a la rehabilitació d’edificis i la promoció d’obra nova d’habitatge públic; o el desenvolupament del model Superilla Barcelona a tota la ciutat.
Reunió d’alcaldes i alcaldesses d’Europa
El 21 d’octubre, dia de tancament de la cimera, Ada Colau va participar en la reunió amb alcaldes i alcaldesses d’Europa i va reclamar als Estats i a les institucions europees una regulació “rapida i justa” per a garantir els subministraments bàsics davant un hivern molt complicat a causa de la crisi energètica i l’encariment de preus.
L’alcalde de Londres elogia les polítiques contra el canvi climàtic de Barcelona
Sadiq Khan va afirmar en una trobada amb mitjans que “a Buenos Aires s’han reunit alcaldes i alcaldesses de tot el món per compartir idees per actuar contra el canvi climàtic, i que cal “crear llocs de treball verds, i ciutats com Barcelona, Londres, Bogotà o Los Angeles, han de donar a la gent esperança”. Va afirmar també que “cal compartir les bones pràctiques que s’han dut a terme a l’àmbit municipal. Els ciutadans de Barcelona poden estar orgullosos perquè les darreres polítiques que s’han aplicat poden exportar-se a altres ciutats del món”.
Reunió del comitè de direcció de C40
L’alcaldessa Ada Colau va participar el 19 d’octubre en la reunió del comitè de direcció de C40 en tant que vicepresidenta de la xarxa i posteriorment va atendre als mitjans juntament amb l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, per explicar els objectius de la cimera.
Notícia relacionada: Barcelona, Berlín, Brussel·les, Lisboa, París i Roma reclamen a la Comissió Europea una acció més decidida contra la contaminació