Ja s’ha presentat la programació del Corpus 2022, que clou la commemoració del 700 aniversari de la primera vegada que es va celebrar la festa a la ciutat, l’any 1320. Enguany torna amb més força que mai, amb 21 ous com balla i 19 catifes florals.
Un dels actes més destacats de la festa és la Processó de Corpus, que amb el pas dels anys va esdevenir la veritable festa major de la ciutat. El model barceloní de processó, basat en les grans arribades reials, es va exportar arreu del país i va representar el naixement dels entremesos i bona part dels elements de cultura popular que coneixem avui dia: els gegants, els capgrossos, el bestiari, els castellers, els balls tradicionals…
Enguany la processó torna al carrer després d’un 2020 en què es va fer a porta tancada dins del claustre de la Catedral i un 2021 amb la processó delimitada a l’avinguda de la Catedral. L’acte es farà el diumenge 19 de juny a la tarda i clourà la programació de Corpus de Barcelona.
A les 17.15 h, exhibició dels Falcons de Barcelona i ball dels Gegants nous de la Casa de Caritat o del Corpus a la plaça de Sant Jaume.
A les 17.30 h, Sortida amb el Seguici Popular i altres entremesos des de l’Ajuntament. Presentació dels entremesos a la sortida. Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer del Bisbe, plaça Nova, carrer dels Capellans, dels Sagristans, del Doctor Joaquim Pou i avinguda de la Catedral.
A les 18 h, al pla de la Seu, Missa de Corpus.
A les 19.15 h, a l’avinguda de la Catedral, Processó de Corpus. Recorregut: avinguda de la Catedral, carrer del Doctor Joaquim Pou, dels Sagristans, dels Capellans, plaça Nova, carrer dels Boters, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume, carrer del Bisbe, plaça Nova i avinguda de la Catedral.
Hi participen: Llancers de la Guàrdia Urbana de gran gala muntada a cavall, Coronela de Barcelona, Cavallets Cotoners de Barcelona, Penó de Santa Eulàlia, Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda*, Àliga de la Ciutat, Lleó de Barcelona, Capgrossos Macers de la Ciutat, Gegants de la Ciutat, Ball de Cercolets de l’Esbart Català de Dansaires, Mulassa de Barcelona, Bou de Barcelona, Penó del Pi, Gegants petits originals del Pi, Gegants grans del Pi, Ball de Bastons de l’Esbart Català de Dansaires, Drac de la Ciutat Vella, Víbria de Barcelona, Nan Cu-cut de la Plaça Nova, Gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, Tarasca de Barcelona, Gegants nous de la Casa de Caritat o del Corpus, Ball de Bastons del Seguici, Dofí del Casc Antic, Penó de Santa Maria del Mar, Gegants de Santa Maria del Mar, Gegants de Sant Jaume Apòstol, Falcons de Barcelona, Guàrdia Urbana de gala a peu, Macer de la Catedral i Creu processional de la Catedral, gonfanons basilicals (Catedral i Santa Maria del Pi), Banda de Música de l’escola Pare Manyanet, germandats i confraries de l’Arxidiòcesi de Barcelona, infants de primera comunió, Cavallers de l’Orde Constantiniana de Sant Jordi, Cavallers de l’Orde de la Creu de Malta, Cavallers de l’Orde del Sant Sepulcre de Jerusalem, seminaristes, Cor de Cambra Francesc Valls, clergat, custòdia amb el Santíssim Sagrament sobre el tron del rei Martí i sota tàlem, autoritats, Banda La Valenciana de Barcelona i fidels.
Cap a les 21 h, arribada de la Custòdia, acatament dels entremesos, ball de l’Àliga de la Ciutat i ball dels Gegants de la Ciutat, a l’avinguda de la Catedral.
* L’organització adverteix a les persones amb problemes d’oïda o sensibilitat auditiva, en especial la gent gran i els infants, que adoptin mesures de precaució (taps, cotó…) en els actes
en què participin els trabucaires.