Els canvis principals que s’introdueixen a la regulació són els següents:
- Modificació dels percentatges d’exposició de productes. Es rebaixa del 80 al 51%, l’obligatorietat de l’espai destinat a exposar-hi diaris, revistes, llibres o altres publicacions periòdiques, per tal de permetre més espai per a altres productes. Es manté la limitació d’un 20% a l’exposició de productes com records i similars.
- Venda de nous productes. Els quioscos poden vendre cafè per a consum immediat de màquina i sense cap mena de manipulació, així com productes alimentaris envasats. També poden vendre aigua i refrescos, i queda totalment prohibida la venda de qualsevol beguda alcohòlica.
- Limitació de l’espai públic. No es pot habilitar cap espai, ni mobiliari o elements tant a l’interior com a l’entorn del quiosc per consumir els productes autoritzats, com ara barres, cadires o taules.
- Flexibilització horària. Es fixa un horari mínim d’obertura de 9.00 a 14.00 hores per a cada dia de la setmana, tot i que s’accepta que això es pugui adaptar si el titular ho sol·licita en funció de l’emplaçament i s’accepta.
- Més agilitat i definició normativa. Es fixa un termini màxim de sis mesos pel que fa a la transmissió en cas de defunció de la titularitat del quiosc. També es concreta l’Alcaldia com a òrgan competent per tramitar penalitats en cas d’incompliment o per extingir concessions, entre altres.
Aquests canvis se sumen a les activitats ja autoritzades al setembre del 2022, com ara la instal·lació de caixers automàtics o bústies d’última milla per entregar-hi mercaderies.
Els quioscos a la ciutat
Actualment, a la ciutat de Barcelona hi ha 287 quioscos instal·lats a la via pública, 51 menys dels que existien l’any 2018. Un total de 253 tenen una adjudicació vigent, 25 es troben vacants i 9 més formen part del projecte que lidera la cooperativa creada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).
La modificació del plec es va aprovar en la comissió d’Economia i Hisenda d’octubre, amb el suport del Govern i del Grup Municipal de Junts per Catalunya (Trias per Barcelona), l’abstenció de Barcelona en Comú, d’ERC, PP i Vox. La nova normativa tindrà vigència a partir de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província.