Al llarg de l’any 2022 s’han aprovat les diferents Mesures de Govern per tal d’adaptar el Pla Barcelona Ciència 2020-2023 a les particularitats de cada territori. Ciutat Vella, L’Eixample, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Sant Andreu han estat els primers a fer públiques aquestes mesures que articulen el desplegament territorial del Pla, i es preveu que els pròxims mesos que s’hi sumin els districtes que falten.
Barcelona compta amb un important teixit científic, que la posiciona com un dels principals pols europeus en aquesta matèria. La ciutat compta amb més de 250 equipaments i entitats relacionades amb la ciència, entre els quals, al voltant de 50 centres de recerca, fundacions i infraestructures científiques, unes 30 societats científiques, i una cinquantena d’entitats i espais de proximitat com centres cívics, biblioteques, aules ambientals i ateneus de fabricació que, a través de la divulgació, fan de pont entre aquest àmbit i la societat. Un teixit acadèmic i de recerca que fa que la ciència tingui una presència destacada a la ciutat, amb diferents particularitats i accents depenent de cada un dels seus districtes.
En els últims tres anys, des de l’Ajuntament de Barcelona, i gràcies a l’impuls del Pla Barcelona Ciència 2020-2023, s’ha consolidat el programa de ciència creat l’any 2007 amb l’objectiu de crear una política pública científica que impregni la ciutat i el seu ecosistema acadèmic i de recerca. Amb aquesta voluntat, durant el 2022 s’han anat aprovant les diferents Mesures de Govern que han de permetre baixar aquest pla a l’àmbit territorial dels districtes, per tal de consolidar el diàleg entre el món científic i la ciutadania, i construir espais de democratització del coneixement on el veïnat sigui protagonista i participi tant de la seva creació, com del gaudi i l’enriquiment cultural que significa la seva comprensió.
Cada Mesura de Govern inclou una proposta per adaptar els objectius i accions del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 a la realitat de cada districte, així com un calendari i un pressupost per al seu desplegament. Les següents són algunes de les accions incloses en les Mesures de Govern ja aprovades, mesures que posen en valor i reforcen les activitats científiques i de divulgació que ja es duen a terme en cada territori, proposen noves sinergies i les alineen amb les polítiques de ciència i universitats de ciutat.
Les Corts
Mesura de Govern aprovada el 4 d’octubre de 2022.
- Donar suport i seguiment al projecte del Barcelona Health Booster.
- Consolidar la Zona Universitària com un pol de recerca i innovació d’excel·lència.
- Obrir el Campus Sud a la ciutat.
- Impulsar una línia de divulgació científica al districte de la mà del BSC (Barcelona Supercomputing Center), del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques), de les universitats i del Parc Científic de Barcelona, entre d’altres.
Altres districtes
Ciutat Vella
Mesura de Govern aprovada el 20 d’octubre de 2022.
- Donar suport al projecte de la Ciutadella del Coneixement.
- Realització d’un estudi per a la implementació de l’estratègia Residu 0 a Ciutat Vella i desenvolupament de diferents línies d’acció.
- Consolidar i ampliar els projectes de Ciència Ciutadana que es treballen al centre Cívic de la Barceloneta, en el marc del projecte Observadores del Mar, fent extensiva aquesta participació i emmarcar-la en el projecte Proa a la Mar (PDC Barceloneta), per tal de treballar coordinadament amb el màxim d’agents que en l’actualitat ja realitzen accions al voltant de la recollida i anàlisi de residus al mar.
- Donar suport a les edicions de la Festa de la Ciència que es realitzin al Districte, sumant a entitats de Ciutat Vella i altres col·lectius interessats en la ciència. La Festa de la Ciència del 2022 va tenir lloc al barri d’El Raval, amb la participació d’entitats i col·lectius del barri, tant en l’organització prèvia, amb propostes d’activitats, com durant l’activitat.
- Donar suport a que les activitats de la Biennal de Ciutat i Ciència en la seva edició 2023, que es desenvolupa als equipaments del Districte.
Eixample
Mesura de Govern aprovada el 7 de juliol de 2022.
- Potenciar la Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte com a exemple per apropar la ciència al barri, donar suport a la seva línia de ciència i promoure-la com a centre de referència de divulgació científica de proximitat a tall de ciutat.
- Aprofitar l’experiència d’èxit dels cicles de xerrades del Centre Cívic Casa Golferichs, i de les activitats de divulgació del Centre Cívic Urgell en relació amb la ciència, impulsar un cicle conjunt amb la resta de centres cívics.
- Donar suport als projectes de recerca i ciència ciutadana on el districte esdevé l’àmbit d’estudi o actuació.
- Potenciar i promoure les activitats científiques a les escoles del districte.
Sarrià-Sant Gervasi
Mesura de Govern aprovada el 14 de juliol de 2022.
- Consolidar el districte com a referent de la intersecció entre l’art i la ciència, amb un increment de les activitats que es fan als equipaments municipals i les escoles del districte.
- Donar suport a la Fundació Julio Muñoz Ramonet i impulsar el seu projecte d’art i ciència.
- Incorporar la ciència al Parc Natural de la Serra de Collserola i als equipaments presents al seu espai.
- Donar suport al pol científic que formaran el CosmoCaixa i al CaixaResearch Institute.
Gràcia
Mesura de Govern aprovada el 4 de març de 2022.
- Incrementar els projectes de Ciència Ciutadana al Districte, com el d’observació de la flora i la fauna a l’entorn del Bosc Turull.
- Impulsar mitjançant la xarxa de biblioteques de districte els projectes de Bibliomaletes, específicament les de contingut científic.
- Incrementar els projectes educatius científics als centres de primària i secundària de Gràcia, com ara una trobada intercentres amb format de fira científica i tecnològica.
- Impulsar espais de ciència transversals en el marc de la Festa Major de Gràcia.
- Posicionar la Biblioteca Vila de Gràcia com un equipament referent en ciència al Districte.
Horta-Guinardó
Mesura de Govern aprovada el 7 de juliol de 2022.
- Situar Can Soler com a element central de les accions científiques i mediambientals del territori.
- Potenciar el Centre Cívic Guinardó com a exemple de divulgació científica de proximitat al territori.
- Incrementar les connexions i els programes de divulgació científica dels dos hospitals del districte, el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
- Posar en valor el projecte del Planetari Municipal, situat a l’Escola del Mar.
Sant Andreu
Mesura de Govern aprovada el 20 de juliol de 2022.
- Donar suport al projecte de l’American Space en col·laboració amb el Consolat Americà.
- Consolidar el cicle de xerrades de recerca biomèdica al Centre Cívic de Navas, a través de tres xerrades al trimestre amb especialistes que acostin la recerca biomèdica al públic.
- Incrementar els projectes de proximitat educativa a les escoles del districte.
- Potenciar i donar suport al Canòdrom com a equipament d’innovació democràtica i digital.