Es presenta un estudi sobre la formació de l'assistent personal

19/01/2021 - 08:38

Les conclusions de l'estudi, elaborat per l'entitat ECOM, ressalten la importància del rol de la persona usuària en la formació dels i de les assistents personals.

Les conclusions de l'estudi, elaborat per l'entitat ECOM, ressalten la importància del rol de la persona usuària en la formació dels i de les assistents personals.

L’objectiu de l’estudi és reforçar un model de formació que va en la línia del que el Govern català inclourà en el nou decret que està desenvolupant  per regular l’assistència personal a Catalunya.

Les conclusions més rellevants de l’estudi són:

  • És important exigir als i les Assistents Personals (AP) una qualificació professional d’atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials. A Catalunya, a més, també hi ha un procés d’habilitació professional per als AP que acreditin una determinada experiència laboral.
  • Un 60% dels i les AP que treballen a ECOM han realitzat els seus estudis en els àmbits sanitari, social i/o educatiu.
  • La majoria dels professionals que treballen a ECOM són persones estrangeres (70%) amb edats compreses entre els 31 i 60 anys (80%).
  • Es tracta d’un sector clarament feminitzat  (72,1%) perquè les dones solen ocupar-se de les cures en la seva vida privada i professional.
  • La capacitat d’empatia, el carisme i l’amabilitat es consideren factors essencials per a la bona relació de l’AP amb la persona usuària del servei. Aspectes que es practiquen durant la formació. També cal tenir en compte la puntualitat, la predisposició i la confidencialitat.

El regidor i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, va partipar en l’acte de presentació de l’estudi. Va manifestar que en el període de 2015 a 2020 s’ha passat d’atendre 29 persones a atendre 52, un increment del 90% de les persones ateses. A més, el suport anual destinat a aquest servei ha crescut en un 85%. “La pandèmia de la Covid-19 ha permés comprovar que es tracta d’un servei segur que provoca menys contagis que en residències”, va aclarar el regidor. A més de la segurerat, també es tracta d’un servei amb un retorn social de la inversió molt superior al altres serveis d’atenció: per cada euro invertit retornen 3,5 euros.

El Servei d’Assistència Personal és servei clau per facilitar l’autonomia personal i garantir l’exercici del dret a la vida independent de les persones amb discapacitat i en situació de dependència. La figura de l’Assistent Personal presta un suport que permet que puguin dur a terme el seu projecte vital.

Consulta aquí la nota de premsa i l’estudi complert.