Ets jove i vius a les Corts? Consulta els serveis i activitats per a tu!

23/02/2021 - 12:41

Aquest col·lectiu compta amb tres equipaments juvenils al districte, la Taula Jove, i serveis d’assessorament laboral i formatiu, de suport psicològic i de creixement personal.

La covid-19 ha canviat la forma de relació i comunicació dels joves i adolescents de les Corts. Un col·lectiu que s’ha vist afectat pel confinament i la situació derivada de la pandèmia, segons l’Enquesta a la joventut de Barcelona que es va presentar el passat novembre.

A causa de la nova situació per la pandèmia i les restriccions, tant els serveis com els equipaments municipals, i els propis joves, s’han reinventat per poder seguir fent activitats culturals i lúdiques.

Activitats per a tots els gustos

El districte de les Corts, a través dels seus equipaments juvenils, ofereix un gran ventall d’oportunitats i activitats per a joves i adolescents del territori. Tallers de cuina, dansa, esport, música, teatre, concerts, sortides, exposicions, xerrades, concursos i serveis personalitzats, entre d’altres. Els espais joves del districte s’adapten i es reinventen per poder oferir tots els seus serveis i activitats de forma virtual o presencial amb cita prèvia.

A les Corts, els i les joves tenen a disposició tres equipaments municipals: el Casal de Joves, per a un públic d’entre 18 i 35 anys; l’Espai d’adolescents Jovecardí, per adolescents d’entre 12 a 17 anys, i el Punt d’Informació Juvenil, adreçat a joves de 12 a 35 anys. Els tres equipaments tenen l’objectiu de fomentar la comunicació, la producció cultural i la formació d’aquest col·lectiu, també promoure l’associacionisme i proporcionar un espai de trobada. Actualment, està en construcció un nou equipament destinat a l’Espai Jove pensat per donar resposta a les necessitats i interessos del jovent de les Corts. També, a les Corts hi ha el servei d’ocupació de Barcelona Activa, ubicat a les Cristalleries Planell, al carrer Doctor Ibáñez, 38.

  • Casal de Joves, situat al centre cívic Tomasa Cuevas-Les Corts (c. Dolors Masferrer i Bosch, 31), esdevé un lloc de trobada on endegar projectes socials, artístics i culturals, a través d’un seguit de tallers i activitats obertes a tothom. El Casal també acull una quinzena d’entitats dinamitzadores del barri de les Corts i és la seu de la Plataforma Infantil i Juvenil, que aglutina totes aquelles entitats juvenils que conformen el teixit associatiu juvenil de les Corts. Podeu consultar totes les activitats d’aquest trimestre.
  • PIJ (Punt InfoJOVE), també situat al mateix centre cívic, és un servei personalitzat i gratuït per a joves, entitats i famílies on es pot trobar informació sobre formació, habitatge, salut, participació, cultura i oci, estades a l’estranger i molts d’altres temes que involucren a la joventut del districte. Els PIJ treballen en xarxa a tota la ciutat i compten amb assessories acadèmiques i laborals. Aquest espai també ofereix activitats informatives, tauler d’anuncis, materials d’autoconsulta, o un espai d’estudi. Podeu consultar els diferents programes i serveis.
  • Espai d’adolescents Jovecardí, situat a la travessera de les Corts 94, ofereix un espai per a la participació dels més joves del districte. Un lloc on compartir, fer tallers, participar de xerrades, estudiar i conversar. Consulta els tallers i activitats.

Formació

El Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Consorci d’Educació de Barcelona, Barcelona Activa, la Fundació BCN Formació Professional i el Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF), impulsa la campanya ‘In-forma’t’, amb cinquanta activitats per informar i orientar els i les adolescents, joves i famílies sobre les diferents opcions formatives dels centres educatius de Barcelona. Aquesta campanya arriba enguany a la seva 13a edició i, a causa de les mesures sanitàries de prevenció de la covid-19, la majoria de les seves activitats s’emeten en obert a través dels canals de Youtube i Twitter dels serveis infoJOVE de Barcelona (@infojoveBCN). Fins al 25 de març es faran xerrades sobre l’oferta i itineraris acadèmics, trobades amb estudiants i professionals, tallers i dinàmiques d’autoconeixement i es presentarà l’oferta de formació reglada i no reglada.

Orientació professional i inserció laboral

Des de Barcelona Activa s’ofereixen diversos programes i serveis per a joves, per tal de fer l’acompanyament de forma personalitzada en la identificació del seu objectiu professional, millorar en les competències TIC, adquirir una capacitació tècnic-professional en un sector estratègic de ciutat, així com assessorar en el seu procés de recerca de feina.

  • El programa “Barcelona Treball Joves” ofereix activitats per a joves d’entre 16 i 29 anys que busquen feina, amb la finalitat de millorar el perfil professional i aprofitar els recursos que ofereix la ciutat.
  • Els programes “Joves Jo+”, adreçats a joves de la Garantia Juvenil (16 a 29 anys), faciliten eines d’orientació i formació per trobar feina a diferents sectors, oportunitats per a treballar, formar-se als mercats i comerços del barri, o introduir-se en l’àmbit de la programació, entre d’altres.
  • El programa ‘A prop Jove’ esdevé una passarel·la d’accés al mercat laboral o de retorn al sistema educatiu per a joves d’entre 16 i 35 anys que estiguin patint algun tipus de malestar psicològic, amb un servei d’acompanyament personalitzat i recursos.
  • Barcelona Activa disposa de cinc unitats especialitzades en ocupació juvenil a través del programa de Referents d’Ocupació Juvenil (ROJ). Aquest servei facilita els processos de transició entre el sistema educatiu i el laboral a partir de l’orientació i l’acompanyament. L’equip de ROJ es constitueix com a servei d’assessorament per al conjunt de joves de la ciutat, informant, orientant i acompanyant-los amb recursos, programes i serveis formatius i ocupacionals presents a la ciutat que donin resposta a les seves necessitats.

Tota la informació d’aquests serveis. 

Escolta i acompanyament

A més dels equipaments juvenils, l’Ajuntament posa a disposició del col·lectiu jove altres serveis com l’’Aquí t’escoltem’, un espai d’escolta i acompanyament per a joves de 12 a 20 anys. Aquest servei ofereix eines i recursos, a través d’activitats grupals, tallers i espais de reflexió, amb l’objectiu d’enfortir les habilitats personals i socials i fomentar el creixement personal. L’’Aquí t’escoltem’ també compta amb un servei d’atenció personal i confidencial amb suport professional, que ofereix ajuda i orientació específica i individual. A les Corts, podreu trobar aquest servei a l’Espai d’Adolescents Jovecardí i al Casal de Joves. Més informació.

Suport psicològic

L’espai “Konsulta’m” és un servei de prevenció i d’assessorament per donar suport psicològic a adolescents i joves. L’objectiu és detectar i atendre de forma preventiva possibles problemes de salut mental i patiment psicològic dels joves d’entre 12 i 22 anys. El programa també ofereix assessorament i orientació en temes de salut mental a professionals que treballen amb grups d’adolescents i joves. L’espai ‘Konsulta’m’ és una acció que forma part del Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022, que té com a prioritat atendre la població infantil, adolescent i adulta jove. El districte de les Corts comparteix aquest servei amb Sarrià-Sant Gervasi, ubicat a l’Espai Jove Casa Sagnier, al carrer de Brusi, 61.

Biblioteca jove

D’altra banda, la Biblioteca Montserrat Abelló (c. Comtes de Bell-lloc 192) ofereix una sala d’estudi permanent per a tots els i les joves que hagin de preparar exàmens i treballs. Amb les diferents restriccions, cal consultar al web els dies i hores d’obertura, i les mesures de seguretat per la covid-19. La biblioteca del barri de les Corts compta, també, amb un Espai Jove, amb publicacions i materials sobre còmic, manga i novel·la fantàstica. El públic podrà trobar també informació sobre jocs i esports, entre d’altres. Aquesta zona també disposa d’espais de treball coworking per fer petits grups de treball.