La institució comunitària ha seguit un procediment rigorós per avaluar les propostes i seleccionar les ciutats, entre les quals hi ha sis més de l’Estat. El resultat és una llista sòlida i diversa, que inclou ciutats de tots i cadascun dels estats membres de la Unió.
Per assolir l’objectiu, la comissió donarà suport a les ciutats a través de diverses vies:
- Assessorament i assistència personalitzada
- Oportunitats de finançament perquè les ciutats formin part de grans accions d’innovació, projectes pilot i demostracions
- Suport a través d’una xarxa de coordinació estatal
- Oportunitats de treball en xarxa, aprenentatge i intercanvi d’experiències entre ciutats
- Suport a la implicació de la ciutadania en la presa de decisions
Implicació i cooperació de diversos actors socials i institucionals
I és que també es pretén implicar altres actors socials i institucionals, com autoritats locals, empreses, inversors i autoritats regionals i nacionals, a més de la ciutadania, en l’objectiu de la transició energètica, per tal que s’estableixi una cooperació perquè treballin junts en àmbits intel·ligents i digitals, entre d’altres.
A més, s’han establert sectors prioritaris, com l’energia, el transport, la gestió de residus, els processos industrials i l’ús de productes, i l’agricultura, la silvicultura i altres usos del sòl.
Reforç del compromís mediambiental de la ciutat
L’elecció de la ciutat per formar part d’aquesta llista reforça el compromís amb la lluita contra el canvi climàtic, amb la implantació de polítiques pioneres com el pla Clima, la Declaració d’emergència climàtica i els objectius de l’Agenda 2030. L’any 2020 es va adaptar l’Agenda 2030 a les dimensions i la realitat de Barcelona, i es van assolir en un 82% els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).