A la reunió del Govern de la Generalitat del dimarts 15 de juny, s’ha acordat declarar el Corpus de Barcelona com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, donant-li així el màxim rang dins del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
La declaració constata que la festa del Corpus de Barcelona ha mantingut la seva essència al llarg dels segles especialment amb l’ou com balla i la processó, on hi participa el Seguici Popular i altres elements festius. La festa ha esdevingut font d’inspiració artística per a tot el país i un motor creatiu per a la cultura popular.
L’anunci arriba pocs dies després de la celebració de la festa del Corpus 2021 i quan encara s’estan celebrant els 700 anys de la primera referència del Corpus barceloní. L’any 1320, el Llibre del Consell inclou el pregó de la festa i especifica que es farà una processó. De fet, la celebració ha sobrepassat des de fa segles la seva vessant més litúrgica i ha esdevingut una veritable festa cívica i popular de la ciutat.
Amb l’arribada del Concili Vaticà II, l’any 1979 es va deixar de celebrar la processó però no es van perdre les celebracions ni l’ou com balla. No serà fins l’any 1992 que l’Ajuntament i la Catedral van decidir recuperar per a tota la ciutadania una de les festes més antigues i lluïdes que al llarg de la història s’han celebrat a la ciutat. I això ho han fet a partir de dos dels aspectes més populars i participatius de la festa, que són fruit de l’herència col·lectiva dels barcelonins: l’ou com balla i la processó.
La celebració del Corpus és una tradició viva de Barcelona, que s’engalana per participar en aquesta manifestació de la rica tradició popular de la ciutat i que darrerament ha recuperat altres manifestacions festives com les catifes florals.
Està previst que en els propers mesos s’organitzi un acte extraordinari per celebrar la declaració del Corpus com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.