La Xarxa per a la Inclusió Laboral compromesa amb l'Agenda 2030

20/01/2022 - 10:26

L'Agenda 2030 és un pla d'acció adoptat per l'ONU a favor de les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i la justícia.

Què és la Xarxa per a la Inclusió Laboral de Barcelona?

La Xarxa per a la Inclusió Laboral de Barcelona (XIB) es va crear el 2014 amb l’objectiu de promoure la inclusió laboral de persones amb discapacitat i/o amb situació de trastorn de salut mental, en el mercat laboral ordinari. És una estratègia de gestió públic-social, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i deu entitats socials de la ciutat. 

En conjunt s’atenen totes les tipologies de discapacitat i de trastorn de salut mental. També ofereix als empresaris i a les empresàries de la ciutat acompanyament i suport a través del seu servei Inclou Futur.

Consulteu les entitats que en formen part

Quins ODS treballa la XIB?

La XIB i els agents que en formen part, administració i entitats, està compromesa amb els Objectius de Desenvolupament Social (ODS) de l’Agenda 2030, adoptada per l’Assemblea General de l’ONU per al desenvolupament sostenible; un pla d’acció a favor de les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i la justícia.

La xarxa també treballa col·laborativament amb  les empreses, cada vegada més compromeses amb els ODS i amb l’Agenda 2030. Una oportunitat perquè els països i les seves societats emprenguin un nou camí cap a la millora de la vida de tothom, sense deixar a ningú enrere.

La XIB i l’Inclou futur estan alineats amb l’agenda i reivindiquen 3 dels seus ODS

  • El 8 per la defensa i promoció del treball digne, més encara quan l’Informe Conjunt d’Ocupació del Foro Anual contra la Pobreza, la Desigualdad y la Exclusión Social,  destaca que “especialment la infància i les persones amb discapacitat, s’enfronten a un risc substancialment major de pobresa o exclusió social”. 

L’IMPD, promotor d’una política pública, i al mateix temps, les entitats que formen la xarxa promouen la inclusió laboral de les persones amb discapacitat i/o en situació de trastorn de salut mental, i alhora són garants dels drets de les persones amb les quals treballem. Entenem que el treball decent i que les condicions laborals de les persones treballadores incideixen en la productivitat, en benefici de l’empresa en el seu conjunt i de la  societat en general.

  • El 10 pel foment de la inclusió laboral i la corresponsabilitat de tots els agents en el procés, donat que “Tan sols una de cada quatre persones amb discapacitat té ocupació”, segons l’Observatorio sobre discapacidad y Mercado de trabajo en España

Els objectius de la xarxa estan dirigits a reduir les diferents “bretxes” i diferències en oportunitats i tracte que afecten les persones amb diversitat funcional: la laboral, la salarial, a més d’aquelles que, des de la mirada intersectorial, creen diferències entre el propi col·lectiu. Ens referim a les dones amb discapacitat, a la interculturalitat i a aquelles que viuen en territoris més vulnerats.

  • El 17 per la manera de treballar col·laborativa intrínseca de la XIB, i per la vocació de cercar aliances amb tots els agents implicats en la inclusió, per treballar en els dos objectius anteriors. 

Aquest objectiu és l’eix fonamental de la nostra proposta, la creació d’aliances. La xarxa va sorgir amb aquest repte, entenent que per a avançar en la inclusió laboral de persones amb discapacitat calia fer-ho conjuntament, generant espais comuns i compartint iniciatives, preocupacions i recursos. Més endavant va sorgir la necessitat de crear xarxa i treballar amb les organitzacions empresarials.