Les Corts celebra la Setmana de la Ciència

28/10/2024 - 09:41

En el marc de la Setmana de la Ciència s’organitzen tot un munt d’activitats totalment gratuïtes de divulgació de la ciència arreu del nostre país.

El fil conductor de l’edició d’aquest 2024 serà l’ètica en la ciència i la tecnologia. Les descobertes científiques i les innovacions tecnològiques tenen un gran impacte en la societat, i i això planteja la necessitat de considerar els límits ètics en la recerca i la seva aplicació en àmbits com, per exemple, la biotecnologia, la intel·ligència artificial i també els recursos naturals, com ara l’energia o l’aigua, entre d’altres.

Aquestes són les activitats de les Corts

 28 d’octubre, 4 i 11 de novembre, 16.00 a 19.00 h
Cinema i Intel·ligència Artificial
Centre cívic Josep M. Trias i Peitx
Professional: Artefacto Films

Taller per descobrir com generar prompts efectius i utilitzar eines d’IA per a la creació d’imatges impactants. Aprendràs tècniques per generar imatges fixes i en moviment, així com incorporar so per enriquir les teves creacions. Al final de cada sessió tindràs l’oportunitat de realitzar una peça creativa amb el suport de la IA!

8 de novembre, 18.00 h
Trivial de cultura i ciència per a tothom
Centre cívic Josep M. Trias i Peitx
Professional: TriviaBCN

T’agradaria jugar? Participa en el nostre quiz del dia de la ciència. Un joc de preguntes i respostes en grup al més pur estil de concurs televisiu!
Una sessió estàndard de TriviaBCN consta de 2 rondes de 10 preguntes i té una durada aproximada d’uns 60 minuts. Les persones participants s’organitzen en grups de màxim 4 concursants. Al principi de la partida, cal escanejar un codi QR i posar-se un nom d’equip que serveixi per a tota la jugada. Els grups han de respondre les preguntes mitjançant el dispositiu. Per tal de tenir la màxima puntuació cal respondre correctament i en el menor temps.

13 de novembre, 18.30 h
Com és viure amb diabetis?
Centre cívic Can Deu
Professional: Paula Granado, divulgadora científica, graduada en Ciències Biomèdiques i especialitzada en comunicació científica.

La diabetis afecta milions de persones en el món. Durant la xerrada, aprendrem la causa d’aquesta malaltia i quines complicacions pot tenir. També veurem com la diabetis es veu afectada per la contaminació i aprendrem a prevenir-la amb hàbits de vida saludables.

14 de novembre, 18.30 h
El Cor no oblida
Centre cívic Tomasa Cuevas-Les Corts
Professional: Instituto de Ciencia y Teatro

Revisió històrica sobre l’Alzheimer. Auguste Deter acabava de fer 50 anys quan va començar a sentir gelosia del seu marit. Aquest va ser el primer símptoma. Després va venir la pèrdua de memòria, cada vegada més gran, fins que un dia va sortir de casa seva i no va saber tornar. Quan va començar a cridar dient que volien matar-la, la van ingressar a l’Hospital Psiquiàtric de Frankfurt. El doctor Alois Alzheimer la va seguir durant mesos i es va adonar que estava davant d’un cas estrany. L’Auguste no estava boja, d’això n’estava segur. Quan l’Auguste va morir i l’Alois en va poder analitzar el cervell, l’autòpsia va revelar que el seu cervell estava atrofiat i, sota el microscopi, presentava unes lesions rares que mai no havia vist.

19 de novembre, 19.00 h
Un viatge atòmic
Centre cívic Can Deu
Professional: Dr. Jordi Díaz, UB i Josep Lluís Viladot al piano.

L’àtom és el centre de tot, totes les coses estan fetes d’àtoms. Des de temps passats, la història dels àtoms ens ha fascinat. Presentem un espectacle on es combina ciència, imatges microscòpiques ampliades i música, on explorarem la història dels àtoms i la vincularem a la història de la música amb música en directe. Tot això estarà acompanyat d’imatges de microscopis potents que ens revelaran tot un món invisible i sorprenent. Hi haurà una xerrada introductòria sobre el món atòmic i l’espectacle.

19 de novembre, 18.30 h
Converses amb el cor
Centre cívic Josep M. Trias i Peitx
Professional: Instituto de Ciencia y Teatro

Què són les emocions? I els sentiments? Quina funció tenen i com ens afecten? Com podem gestionar els nostres estats emocionals? Obra de teatre científic amb escenes de clown i sketches i amb un format de conferència teatralitzada on s’exposaran les emocions com el llenguatge universal de l’ésser humà, i la relació que s’estableix entre aquest llenguatge emocional i el nostre comportament. A través d’un viatge per les bases biològiques de les emocions bàsiques (la por, la ira, la tristesa i l’alegria) entendrem la diferència entre emoció i sentiment i com es van generant al llarg de la vida els bloquejos emocionals en el cos: el punt de partida per ser capaces de regular, gestionar o educar les nostres emocions.

27 de novembre, a les 19.00 h
Reconstrucció
Centre cívic Can Deu
Professional: Instituto de Ciencia y Teatro

Vivim immersos en un univers canviant i dinàmic que fa que la nostra existència sigui incerta i impredictible. En aquesta obra de teatre científic s’aborden les crisis més universals a què ens hem enfrontat des de temps immemorials. Situacions que ens han posat al límit i que han requerit la nostra creativitat i perseverança per seguir endavant i sortir reforçats. Al més pur estil de novel·la negra dels anys 30, la investigadora Sam Spade desgrana totes les peces de l’estrany cas de David Hammet, un agent immobiliari que un dia va sortir de la seva oficina per dinar i ja no va tornar. Hi haurà un col·loqui post-funció, en què el públic podrà participar, fer preguntes, expressar dubtes i compartir testimonis.

28 de novembre
El llegat
Centre cívic Joan Oliver ‘Pere Quart’
Professional: Instituto de Ciencia y Teatro

Obra de teatre científic que convida a reflexionar sobre l’envelliment i la vellesa, la nostra i la dels altres. Una dona busca objectes vintage amb històries personals, singulars i commovedores. Una dona gran disposada a desfer-se del seu llegat, un grapat de relíquies i antiguitats que s’han anat desdibuixant amb el pas del temps per no gairebé res. Només històries desdibuixades per la pàtina dels anys. Un espai d’intercanvis, trobades i desacords, de confessions i revelacions. I un passat en comú que els portarà cap a un lloc insospitat.