El districte de les Corts va celebrar divendres 9 de juliol un acte d’homenatge a la periodista i escriptora Margarita Rivière amb la descoberta d’una placa a la plaça de l’àmbit Europa-Anglesola (antiga plaça de les Cristalleries Planell), que a partir d’aquest moment durà el seu nom.
A l’acte de reconeixement a Margarita Rivière van intervenir el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, el regidor del districte de les Corts, Joan Ramon Riera, el president del Consell del Districte, Francisco Sierra, el degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros, i els fills de Margarita Rivière, Clara i Hugo de Cominges.
Joan R. Riera, regidor del districte, va obrir l’acte convidant a les persones assistents a passejar per la zona i veure la gran transformació de l’espai. De la periodista va destacar que “tota una generació de persones que ocupem una responsabilitat avui dia, la tenim de referent, com a tants d’altres periodistes que ens han ajudat a formar-nos”. Per la seva part, Joan Maria Morros, degà del Col·legi de periodistes, va repassar la gran trajectòria professional de Rivière, i va destacar que “des del primer moment que l’Associació de Dones periodistes i la família ens van compartir la idea de proposar un carrer o plaça a la Margarita no vam dubtar ni un minut donar suport a la proposta. Un acord així només s’aconsegueix en el cas de persones que han deixat empremta i un gran llegat, com la Margarita”. Tot seguit, va pujar a l’escenari Francisco Sierra, president del Consell de Districte, que va recordar la periodista i va destacar la seva tasca i la plaça que rep el seu nom.
A continuació, va ser el torn dels fills de Rivière, tots dos també periodistes. Hugo de Cominges va recordar la faceta d’escriptora de la seva mare. També, com n’era d’inquieta i que no va deixar mai d’escriure. Per la seva part, Clara de Cominges, filla de Margarita, recordava emocionada la part més personal de la seva mare. “Penso en el que diria ella si sabés que el seu nom formaria part del nomenclàtor de la ciutat. Gràcies de tot cor a tothom que ha fet possible que la meva mare tingui la seva placeta a les Corts”. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va tancar els parlaments recordant les converses que havia tingut amb la Margarita Rivière. “Mai hauria imaginat que aquelles dues o tres converses ens portarien a un dia com avui amb l’honor d’estar en un acte en què posem el seu nom a un espai públic de la ciutat”. “La Margarita va formar part d’un moment cabdal per a la ciutat, contribuint amb la fundació del Col·legi de Periodistes”.
Durant l’acte es van interpretar algunes de les cançons preferides de la periodista, a càrrec de l’Escola de Música i Dansa Farré, i es va poder visitar l’exposició “Margarita Rivière, obrint portes” del Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. A més, la família va rebre una rèplica de la placa de nomenclàtor de la plaça.
Galeria fotogràfica de l’acte.
Exposició a la Seu del Districte
Fins al 10 de setembre, l’Espai Expositiu de la Seu del Districte acull l’exposició “Margarita Rivière: obrint portes” elaborada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Associació de Dones periodistes, i que repassa la vida i la trajectòria professional de la periodista.
L’exposició es divideix en cinc eixos temàtics: moda, dona periodista, càrrecs de responsabilitat, salut i escriptura.
Margarita Rivière Martí
La periodista i escriptora Margarita Rivière Martí (Barcelona, 17 d’agost de 1944 – 29 de març de 2015) va exercir la seva professió, entre d’altres, com a directora de la delegació de l’Agència EFE a Catalunya i va treballar en molts mitjans de comunicació, entre els quals hi ha diaris com El Diari de Barcelona, El Periódico, La Vanguardia i El País, on va escriure milers d’entrevistes i articles. També és l’autora de més d’una trentena de llibres d’índole diversa: societat, política, moda i feminisme, entre d’altres. Va ser una de les persones impulsores del Col·legi de Periodistes de Catalunya, del qual va ser la vicepresidenta segona en la primera junta presidida pel degà, Carles Sentís. Entre d’altres, Rivière va guanyar el premi Ciutat de Barcelona de periodisme l’any 1983, el premi Reconeixement a la Trajectòria Europeista l’any 2007 i el premi a la trajectòria periodística de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya l’any 2010. L’any 2015 l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya va crear el premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere.