Els espais metropolitans sovint ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals. Malgrat que són uns grans desconeguts en el terreny científic, acullen molta biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. Per això, l’observatori proposa conèixer millor les papallones d’aquests espais metropolitans i provar estratègies per millorar l’abundància i diversitat d’aquest grup d’insectes.
La tasca de les persones voluntàries que participen d’aquest projecte de ciència ciutadana és molt important, ja que són qui aporten les dades necessàries per a la realització de l’estudi, a través de mostrejos regulars que es realitzen a les zones establertes pel personal tècnic que ha dissenyat l’estudi.
Pots participar a través d’aquest formulari.
L’Observatori està impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb la col·laboració de l’Institut Metròpoli (IM) i del centre de recerca en ecologia CREAF, mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET).
El projecte té la voluntat de completar la tasca del Pla de Seguiment de Ropalòcers de Catalunya CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme), que fa 30 anys que estudia les papallones de Catalunya, Andorra i les illes Balears, i la de l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes uBMS (urban Butterfly Monitoring Scheme), que des de fa sis anys estudia les papallones dels parcs i jardins de les ciutats de Barcelona i Madrid.