El pla, dirigit a la població d’entre 16 i 29 anys, s’estructura entorn de vuit reptes i deu línies estratègiques i queda emmarcat dins l’Acord Barcelona per a l’ocupació de qualitat (ABOQ).
Els reptes són els següents:
- Reduir les taxes d’abandonament prematur dels estudis i la formació.
- Disminuir el nombre de joves en situació d’inactivitat involuntària.
- Millorar els processos d’acreditació i l’homolgació de títols estrangers i reconeixement de competències per a l’ocupació.
- Optimitzar l’encaix entre el món formatiu i el mercat laboral.
- Reduir la precarietat laboral.
- Definir un model integral d’orientació, assessorament i acompanyament a les vocacions professionals.
- Establir canals de comunicació efectius i eficaços.
- Fer avaluacions de la implementació i l’impacte.
L’estratègia es desplegarà sobre la base de plans d’accions bianuals. El primer (2024-2025) inclou 20 projectes singulars per executar i una cartera de serveis associada al jovent de la ciutat.
Dins la cartera de serveis destaquen el Convent de Barcelona Activa, com a nou equipament de referència en el procés de transició cap al món laboral; el desplegament del Pla director de la formació professionalitzadora a Barcelona, que pretén oferir formació inicial, per a l’ocupació i formació contínua als centres integrats d’FP; el Servei d’Ocupabilitat Juvenil; el Barcelona Treball Joves; el Projecte de vida professional, i el programa STEM per fer aflorar vocacions, entre altres.
Pel que fa als projectes singulars, destaquen iniciatives com desplegar l’Oficina FP Empreses i el nou programa de subvencions “Crea feina”, amb l’objectiu d’impulsar el talent juvenil i la competitivitat de les empreses. També es treballarà per reforçar la línia jove als punts de defensa dels drets laborals, en una nova línia de formacions gratuïtes d’idiomes adreçades específicament a joves, en formacions a mida amb compromís de contractació; en el projecte “Joves amb experiència”, que facilita l’adquisició de primeres experiències laborals a partir de plans integrals de contractació, i en el relleu generacional en oficis tradicionals i en transformació en col·laboració amb els gremis, entre altres.
Per traçar aquesta estratègia, es treballa conjuntament amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i amb els principals agents econòmics i socials de la ciutat, i en l’elaboració del pla hi han participat totes les entitats representades a la Taula d’Ocupació Juvenil. Els quatre agents principals que desplegaran el pla són Barcelona Activa, el Departament de Joventut de l’Ajuntament, el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i la Fundació BCNFP.