Durant aquests últims anys l’Ajuntament de Barcelona ha publicat un bon reguitzell de llibres que retraten, des d’òptiques molt diferents, el panorama de la cultura popular de la ciutat. Són publicacions ben diverses: guies destinades a explicar als turistes com celebrem les nostres festes, un treball que s’endinsa en el patrimoni geganter ocult que s’amaga en les escoles de Barcelona i un llibre que ho explica absolutament tot sobre els Gegants de la Ciutat: la història, el significat dels atributs…
També hi ha moltes publicacions que se centren en la història d’una manifestació concreta a la ciutat. Així es pot fer un recorregut per la història de la Nit de Sant Joan des de perspectives molt diverses, repassar el vincle centenari entre Barcelona i la sardana i descobrir el món del foc barceloní, des del segle XV fins avui.
32 Bèsties. Bestiari de Barcelona. Autor: Nico Alonso. Qui són aquestes bèsties que omplen els carrers de Barcelona per les festes majors de la ciutat i els seus barris? D’on surten els dracs, les àligues, els lleons, els bous i les mulasses? Quant pesen? Tot això i moltes coses més les podreu resoldre amb aquest llibre joc del bestiari de Barcelona. Petits i grans hi trobareu 32 bèsties de la ciutat preparades perquè us divertiu una bona estona. A la carpeta hi trobareu un bloc amb les bèsties per poder-les pintar. A més, les vuit bèsties del Seguici Popular es presenten en cartró per poder-les muntar en 3D i jugar-hi. També trobareu en un llibret tots els detalls de la història de les bèsties.
Barcelona Festes / Festivals / Fiestas. Autor: Teresa Duran Armengol. Coedició amb Triangle Postals. Als barcelonins, ens encanten les festes. La festa la construïm, la vivim amb intensitat, és el punt culminant d’expressió de la vida ciutadana; en definitiva, en gaudim. Amb aquest llibre també podreu gaudir de la vitalitat de les festes tradicionals de Barcelona, que ocupen el carrer tot l’any.
Barcelona. Terra de Castells. Autors: Raimon Cervera i Dani Cortijo. Fotografies: Roberta Esteves. Amb motiu del cinquantè aniversari dels Castellers de Barcelona, sortia al carrer un llibre recopilatori de la història de la colla degana de la ciutat. D’altra banda, la publicació també compta amb un complet àlbum fotogràfic amb un pilar fet en 50 espais emblemàtics pels barcelonins i barcelonines, un recull singular i insòlit amb imatges realment captivadores.
Els gegantons de les escoles de Barcelona. Autor: Nico Alonso. El llibre dels gegantons és una guia de Barcelona a través de les figures que formen part dels centres educatius. Barri a barri, districte a districte, anireu descobrint la ciutat per mitjà de gegantons, dracs, nans, cuques i cavallets que han anat creant els infants de Barcelona. Aquest llibre també és un joc, perquè la gegantona Laia no és al seu lloc i cal esbrinar on és.
El llibre dels gegants de la ciutat. Autor: Amadeu Carbó Martorell. Una aproximació suggestiva a la història dels gegants de Barcelona. Dirigit tant als afeccionats com al públic general, el llibre combina les característiques rigoroses d’un treball de recerca amb l’aire més lleu dels anecdotaris, per convertir-se en un instrument divulgatiu imprescindible de la tradició gegantera.
Foc, foc, Correfoc. Autors: Jordi Barbet ‘Kami’, Amadeu Carbó, Xavier Cordomí, Jordi Cubillos, Ester Estela, Montserrat Garrich i Daniel Vilarrúbias. Una visió molt àmplia de tot el que és i significa el món del foc festiu a Barcelona. Des del vestuari de les colles de diables fins a un inventari del bestiari de foc, passant per la història dels diables i bèsties més històrics o la música que acompanya a les colles. Sens dubte, l’obra de referència del foc festiu.
La nit de Sant Joan a Barcelona. Autors: Roger Canals, Amadeu Carbó Martorell, Xavier Cazeneuve, Marta Contijoch, Manuel Delgado Ruiz, Albert Torras. Coedició amb Angle Editorial. No hi ha dubte que la nit de Sant Joan, vinculada al solstici d’estiu i amb orígens ancestrals, és la més màgica de l’any. A Barcelona també, amb documents que en parlen ja al segle XV. Aquest és el primer llibre que recorre tota la història de la festa a la nostra ciutat. Passat, present i futur de la festa gràcies als millors coneixedors i amb imatges inèdites.
La sardana a Barcelona. Un recorregut històric. Autor: Jesús Ventura Barnet. La publicació s’endinsa en la història de la dansa i la seva música a Barcelona durant més de 150 anys. En recull els inicis, l’arribada a la ciutat i tot allò que ha representat durant tots aquests anys, contextualitzat amb els esdeveniments que s’han anat produint a la societat catalana i a la capital. Aquest itinerari no s’acaba en un recull del passat, sinó que vol arribar als nostres dies amb una reflexió que analitza la significació de la sardana al segle XXI.
Retallables dels Gegants i Gegantes de Barcelona. Autor: Nico Alonso. Il·lustracions: Laia Berloso. Disseny: La Japonesa. Us heu preguntat mai qui són aquests personatges que desfilen a les festes dels nostres barris i deixen tothom bocabadat? En aquesta publicació de retallables trobareu la resposta a aquestes i a moltes altres qüestions. En total, es tracta de 52 gegants i gegantes de la nostra ciutat pensats per a jugar-hi i descobrir- los a fons. Hi trobareu, d’una banda, les figures desvestides i preparades perquè les retalli la canalla; i de l’altra, els vestits, barrets i complements per poder-les guarnir com cal. Aquests dibuixos estan acompanyats d’un llibret que explica curiositats, anècdotes i molts detalls de les figures. Per no perdre cap peça, tot el material es desa dins una carpeta.