En aquest sentit, s’han instal·lat diversos elements a la vorera on hi va haver el recinte de la
presó, completant així les delimitacions anteriors.
S’han col·locat tot un seguit de plaques amb frases de dones que ressalten les condicions de vida a la presó. Memòries de la Soledad Real, la Victoria Pujolar, la Maria Salvo, l’Anna Solà, la Julia Romera, la Carme Claramunt, la Tomasa Cuevas, l’Enriqueta Gallinat, l’Isabel Vicente i la Mercedes Salamero.
D’altra banda, també s’han instal·lat petites plaques quadrades amb diversos números que tenen significats molt vinculats a la història del recinte:
- 12 (número de preses afusellades al Camp de la Bota)
- 1890 (primers usos de la presó, com a asil de noies)
- 1936 (data d’obertura de la presó)
- 1939 (data de canvi de l’estructura franquista)
- 1955 (data de tancament de la presó)
- 8 (número de preses afusellades durant la República)
- 1763 (el màxim de recluses comptabilitzades el 1939, el pitjor any a nivell de massificació)
- 44 (el màxim de nens comptabilitzats el 1939, el pitjor any a nivell de massificació)
Monument a la Presó de Dones de les Corts
El desembre de 2019 es va inaugurar l’espai de memòria de la Presó de Dones de les Corts. La instal·lació artística que configura l’espai memorial se situa al xamfrà nord-est entre els carrers d’Europa i Joan Güell i està composta per sis pedres d’escullera procedents d’orígens diversos del país i que esdevenen l’element central del monument, cinc tòtems informatius i quatre tòtems troncocònics amb il·luminació, inscripcions en el paviment, una xapa d’acer corten i pintura de calçada que reprodueixen el perímetre de la presó i un muret de basalt amb una inscripció amb les dates en què el correccional va estar obert.
El projecte va ser el guanyador del concurs d’idees convocat per l’Ajuntament i va donar compliment a les reivindicacions del procés participatiu ciutadà engegat l’any 2013 amb la Plataforma Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts. Destaca la creació d’un espai públic pacificat que inclou tot el perímetre de la desapareguda presó, amb una intervenció memorialista centrada en l’ampliació del xamfrà nord-oest dels carrers Joan Güell i Europa, on des del 2014 hi ha un monument efímer, format per tòtems informatius.
La recuperació de la memòria de la Presó de Dones de les Corts: un llarg camí sorgit de l’anhel de la societat civil
La Presó de Dones de les Corts va entrar en funcionament el 1936, i durant la guerra hi van estar empresonades dones d’ideologia dretana així com membres del POUM. Després de la guerra, entre el 1939 i el 1955, va ser espai de repressió i empresonament de dones, moltes d’elles per motius polítics. Onze preses van ser afusellades al Camp de la Bota en aquesta etapa. L’any 1955, la presó tanca després que les carcelleres de l’ordre religiosa que gestionava la institució aconseguissin permutar la finca. Aquesta zona es transforma ràpidament, sense que quedés cap vestigi de la presó.
Familiars, entitats i associacions de dins i fora del districte, grups de recerca de l’àmbit acadèmic,.. iniciaren un procés de recuperació d’aquestes memòries. L’any 2013 el procés s’enfoca en la reivindicació de la construcció d’un monument que reti homenatge a les preses represaliades a la Presó de Les Corts. Monument entès com espai per a la transmissió de la memòria. Lideren la mobilització la Plataforma Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts. L’any 2014, en el marc de les Jornades internacionals i exposició sobre el Monument a la Presó de Dones, es construeix un espai de memòria provisional.