La prova pilot en 6 centres educatius de la ciutat ha servit per corregir una tendència que s’havia detectat a la majoria de centres educatius. En general, cap escola complia la freqüència mensual recomanada de consum d’un màxim de 6 racions de carn i un mínim de 6 racions de proteïna vegetal en el segon plat. I gairebé 7 de cada 10 escoles no oferien cap proteïna vegetal com a segon plat, i 3 de cada 10 no n’oferien cap dia de la setmana.
Les trenta escoles que s’incorporen al projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles” rebran l’acompanyament de l’ASPB per revisar i millorar progressivament els menús amb més proteïna vegetal i menys carn vermella i processada. Es preveu que la resta dels centres ho facin durant el curs 2021-2022.
Aquesta és una de les mesures previstes en la Declaració d’emergència climàtica a la ciutat i forma part de l’agenda marcada en la designació de Barcelona, aquest 2021, com a capital mundial de l’alimentació sostenible, que demana fomentar polítiques públiques dirigides a construir un model alimentari més sa, més just i més respectuós amb el medi ambient.
Els hàbits alimentaris
Cal recordar que les enquestes de l’ASPB mostren que l’alimentació dels infants i adolescents es pot millorar. El 78% dels infants de 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents i joves de 13 a 19 anys mengen carn tres o més vegades a la setmana, la qual cosa es considera un consum excessiu.
A més, el 43% dels infants de 8 i 9 anys prenen brioixeria i el 80% dels adolescents prenen refrescs per sobre de la freqüència recomanada, més de tres vegades al mes; un 80% no menja la quantitat de fruita i verdura recomanada, cinc peces diàries.