Entre el 2022 i el 2023 es faran actuacions per transformar els voltants de 89 centres educatius: 73 el 2022 i 16 el 2023. Són accions per eliminar carrils de circulació de trànsit, ampliar voreres, guanyar xamfrans i millorar la senyalització i els entorns amb elements com jardineres o bancs.
A les Corts s’ha actuat ja al voltant d’onze centres educatius: cinc durant el 2021, sis durant el 2022 i un més, l’escola Duran i Bas, durant l’any 2023.
A més, cal destacar que l’actuació de Protegim les Escoles a l’Escola Lavínia va ser finalista als premis New European Bauhaus, en la categoria “Prioritzant els llocs i les persones que més ho necessiten”. Així es reconeix la feina de transformació urbana per aconseguir un espai públic més sostenible i inclusiu.
Un cop s’acabin totes les actuacions, des de la primera pacificació dels entorns escolars fins al 2023, s’haurà aconseguit:
- eliminar 16 carrils de circulació
- pacificar 32 carrers
- ampliar 68 voreres
- guanyar 30 xamfrans
- col·locar 1.500 jardineres
- recuperar 35.000 m2 d’asfalt per als infants i les famílies
- invertir 16,8 milions d’euros
Tots aquests espais consoliden un model urbà més pensat per a les persones que per al trànsit. Afavoreixen l’entrada i sortida de les escoles, lluny dels cotxes, sense fums i sense accidents, i amb més zones més agradables perquè els infants juguin i les famílies es reuneixin.
El programa “Protegim les escoles”
L’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el programa “Protegim les escoles” el gener del 2020 amb la pacificació de l’Escola Grèvol, al districte de Sant Martí, amb l’objectiu de transformar tots els voltants dels centres educatius en espais segurs, amb menys vehicles estacionats i circulant, amb menys accidents i amb una qualitat de l’aire millor.
Al web “Protegim les escoles” es pot consultar tota la informació actualitzada de les intervencions i el mapa amb les escoles.