El Centre LGTBI de Barcelona proposa un taller per recórrer tres dels arxius que custodien bona part de la memòria de les dissidències afectives, sexuals i de gènere a Barcelona: el Centre de Documentació Armand de Fluvià del Casal Lambda, el Centre de Documentació de Sida Studi y el Centre de Documentació de Ca la Dona.
El taller porta per títol “Recorreguts vitals, utopies i ensomnis al voltant de l’arxiu o de la memòria”, i forma part del cicle d’activitats “interferències.memòries col·lectives”.
Per participar, cal enviar un correu a inscripcions@centrelgtbibcn.org . Les places són limitades.
El taller es dividirà en tres sessions, una per cada arxiu, amb el següent calendari:
19 d’abril
18-20 hores
Centre de Documentació Armand de Fluvià del Casal Lambda (Comte Borrell,22)
8 de maig
18-20 h
SIDA Studi (C/ del Carme 16, principal)
30 de maig
18-20 h
Centre de Documentació de Ca la Dona (C/ Ripoll, 25)
El taller vol relacionar els materials que es troben en aquest arxiu per construir artefactes culturals en forma de collage, relats o fotografies i contribuir a fer memòria i deixar constància.
Es tractarà d’intervenir el nostre present i el nostre passat, i d’omplir els buits per consturir utopies que ens portin a altres mons possibles.
El taller estarà conduït per E/Urko, artista postporno que forma part de l’escena transfeminista. És unx de lxs fundadorxs de Post-Op. Condueix la Ruta Canalla, un recorregut per les dissidències sexuals al barri del Raval de Barcelona.
Tres arxius, tres propostes diferents per fer memòria
El taller vol posar en relació una xarxa de tres arxius que reben, classifiquen i conserven diferents materials sobre diversitat sexual, afectiva i de gènere i la posen a l’abast de professionals, investigadors, estudiants, entitats i qualsevol persona interessada.
El Centre de Documentació Armand de Fluvià (CDAF) porta el nom d’un històric activista gai i es troba a les instal·lacions del Centre LGTBI de Barcelona. El seu fons és propietat de l’entitat Casal Lambda, i aplega una àmplia col·lecció documental (biblioteca, hemeroteca i arxiu històric) relacionada amb la diversitat sexual, afectiva i de gènere.
En ell es conserven llibres d’assaig, novel·les o poesia, però també altres materials com revistes, fanzines o cartells històrics. El CDAF promou i facilita l’estudi i la recerca històrica sobre la lluita pels drets de les persones LGTBI a la ciutat de Barcelona i a la resta del món.
Per la seva banda, el Centre de Documentació i Recursos Pedagògics del VIH i la sida de Sida Studi està orientat principalment a la difusió de la informació sobre els diferents aspectes del VIH i la sida.
En aquest arxiu es troben materials divulgatius i de campanyes, cartells, notícies de premsa i informació sobre congressos, entre altres. Molts d’ells han estat digitalitzats i es poden consultar a través de la seva pàgina web.
Per últim, el Centre de Documentació de Ca la Dona existeix per preservar, visibilitzar i divulgar les creacions, el pensament, la vida i l’obra de dones, lesbianes i persones trans al llarg de la història. Vol assegurar un llegat documental contextualitzat i viu perquè aquestes memòries puguin ser conegudes, analitzades i estudiades per les generacions actuals i futures.
El Centre de Documentació consta d’un arxiu documental, una biblioteca amb servei de préstec de llibres i documents, i col·leccions de cartells, audiovisuals, samarretes, fotografies, adhesius, pancartes, punts de llibre o xapes relacionades amb les memòries i lluites de dones, lesbianes, persones trans i altres identitats dissidents.