El Centre LGTBI de Barcelona lamenta la mort d’Armand de Fluvià, referent històric del moviment LGTBI+

06/09/2024 - 15:56

Mor Armand de Fluvià, referent històric del moviment LGTBI+

Avui divendres 6 de setembre ens ha deixat Armand de Fluvià, referent històric del moviment LGTBI+ arreu de l’estat i persona clau per a la recuperació i la promoció de l’heràldica i la genealogia a Catalunya.  

De Fluvià va ser pioner del moviment d’emancipació gai des del fi de la dictadura franquista el 1975. Va fundar en la clandestinitat el Movimiento Español de Liberación Homosexual (MELH) i va ser fundador i secretari general del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), des d’on va impulsar la creació de l’Institut Lambda (després Casal Lambda), el primer centre cultural i de serveis per a homes gais de l’estat. Va ser el primer president del Lambda i des del 1995 fou president d’honor.

A més a més, de Fluvià va ser una persona clau per la recuperació i la promoció de l’heràldica i la genealogia a Catalunya. La seva expertesa es basava en l’estudi i domini de la ciència que estableix el parentiu entre les persones i els llinatges i en va estudiar l’origen, la descendència i les aliances.

Des de la seva creació, el Centre LGTBI de Barcelona acull el Centre de Documentació Armand de Fluvià, del Casal Lambda, que aplega una àmplia col·lecció documental relacionada amb la diversitat sexual, afectiva i de gènere. Un arxiu històric, biblioteca, hemeroteca i videoteca del Casal Lambda, ple de valor i de memòria, que compta amb un recull de premsa iniciat a finals dels anys 70 per Armand de Fluvià. 

Des del Centre LGTBI de Barcelona lamentem la seva mort, i enviem el nostre condol al seu marit, la seva família i a totes les seves amistats.