Arriba l’última ruta per la història de les espiritualitats i les dissidències sexe-afectives a Barcelona

10/01/2023 - 13:07

El dissabte 14 de gener, d’11 a 13 hores, farem la darrera ruta “Espiritualitats, religions i sexe-afectivitats fora de norma

El dissabte 14 de gener, d’11 a 13 hores, farem la darrera ruta “Espiritualitats, religions i sexe-afectivitats fora de norma: una història de persecució i resistència”, de la mà de l’historiador Salvador Lou, del projecte Barcelona Rebelde. 

El dissabte 14 de gener, d’11 a 13 hores, farem la darrera ruta “Espiritualitats, religions i sexe-afectivitats fora de norma: una història de persecució i resistència”, de la mà de l’historiador Salvador Lou, del projecte Barcelona Rebelde. 

El punt de trobada serà la porta del Centre Cívic Convent de Sant Agustí (carrer del Comerç, 36), des d’on iniciarem un recorregut per un entramat de carrers del Born i el barri Gòtic, per acabar a la Rambla dels Caputxins, tot resseguint les empremtes que diferents cultes i tradicions espirituals i religioses han deixat gravades al casc antic de la ciutat. 

La del dissabte serà l’última d’aquestes rutes, que s’inclouen dins del cicle d’activitats sobre “Espiritualitats” i que van començar el passat mes d’octubre. Les places per aquest recorregut ja han quedat exhaurides. 

L’itinerari repassa fets històrics com les persecucions contra el poble gitano, les persones de religió musulmana o el poble jueu a la Barcelona de l’Edat Mitjana, així com la cacera de bruixes o els judicis dels tribunals de la Inquisició, i relaciona aquests contextos amb la persecució envers les dones i les dissidències sexuals, afectives i de gènere. 

També es deté en circumstàncies més recents, com ara la celebració del primer congrés internacional sobre espiritisme que es va celebrar a Barcelona al finals del segle XIX, la repressió contra les persones LGTBIQA+ que va portar a terme el nacionalcatolicisme durant la dictadura franquista, el sorgiment dels cabarets del Raval com a espai de resistència per persones dissidents de gènere o la històrica manifestació per l’alliberament LGTBI a les Rambles l’any 1977. 

El guia d’aquest particular passeig per espiritualitats amagades, clandestines i al marge de l’hegemonia catòlica és Salvador Lou, historiador especialitzat en història social i creador del projecte Barcelona Rebelde, una sèrie d’itineraris sobre el rol de les de baix, les dissidències i els sectors subalterns al nostre passat.