Comencem un cicle per recuperar l’espiritualitat com a camí d’alliberament personal i col·lectiu

13/10/2022 - 10:18

El Centre LGTBI de Barcelona presenta el cicle “Espiritualitats”, amb un programa d’activitats que s’estendrà d’octubre a desembre de 2022.

El Centre LGTBI de Barcelona presenta el cicle “Espiritualitats”, amb un programa d’activitats que s’estendrà d’octubre a desembre de 2022.

El Centre LGTBI de Barcelona presenta el cicle “Espiritualitats”, amb un programa d’activitats que s’estendrà d’octubre a desembre de 2022 i , que té per objectius entendre l’espiritualitat com a quelcom que va més enllà de les religions monoteistes, i entreveure la seva potencialitat en la història i el present de les dissidències i el col·lectiu LGTBQIA+. 

Proposem fer un exercici de memòria i mirar cap al passat. Al llarg dels segles i malgrat les persecucions, algunes pràctiques espirituals, així com  el paganisme i certes tradicions religioses minoritàries, han sobreviscut per esdevenir espais de resistència per a aquelles persones que no s’ajustaven al paradigma d’home cisgènere i heterosexual.  

Sovint, però, aquestes pràctiques espirituals han estat ridiculitzades, quan no prohibides i castigades, i han hagut de desenvolupar-se en la clandestinitat, de manera semblant al que ha ocorregut en molts contextos amb els cossos, desitjos i identitats de les persones LGTBIAQ+. 

En quin moment de la història i per què certs cossos, certs desitjos i certes xarxes afectives es van etiquetar com a  menyspreables i van inspirar el rebuig o la repressió? 

Es pot trencar amb la norma binària i cisheteronormativa a través de l’espiritualitat?  

Transgredir els esquemes que han imposat les tradicions religioses majoritàries  sobre les diferents maneres d’estar i pensar el món?  

 I què passa si ara obrim un espai i recuperem allò que se’ns ha estat negat? 

 Amb aquest cicle volem analitzar les tensions i lligams entre allò que etiquetem com a queer, les religions i les espiritualitats, i recuperar-les  com a camins d’alliberament personal i col·lectiu. Volem posar llum sobre creences i pràctiques que, envoltades pels prejudicis, molts cops es miren amb condescendència, i resignificar-les com el que han esdevingut amb el temps: espais per construir comunitat i resistència. 

Entre els mesos d’octubre i desembre proposem un viatge per diferents tradicions i visions: des de la cerimònia d’iniciació que suposarà l’exposició artística present al Centre LGTBI, a les rutes guiades que obriran portals cap a altres moments històrics, passant per tallers, conversatoris sobre llibres, cercles de conversa i intercanvi o formacions al voltant d’eines com el tarot i temàtiques com la mort, el dol o la bruixeria. 

Fes una ullada al que tenim previst: 

Iniciació
Com si d’un ritual iniciàtic es tractés, l’exposició “Encanteris i dissidències”  obre el programa i es podrà visitar fins el 30 de desembre, en horari d’obertura del Centre.  

La mostra recorre diferents tradicions espirituals d’Europa i d’Abya Yala, conjugant llenguatges diversos com el collage, l’art tèxtil, la il·lustració o l’assaig audiovisual, entre d’altres. Àngels negres, plantes medicinals, bruixes o conys insubmisos ens interpel·len des de les parets, com si foren sants, verges i icones d’un particular retaule queer.

Activitat: Exposició “Encanteris i dissidències”
HORARI: Del 13 d’octubre al 30 de desembre en horari d’obertura del Centre

Portal
Aquesta activitat obre camí a una ruta històrica pels carrers de Barcelona, de la mà de Barcelona Rebelde. Es tracta d’un itinerari urbà que ens aproparà a les religions i pràctiques espirituals al marge de la hegemonia catòlica que han deixat les seves empremtes a la ciutat de Barcelona. Examinarem les seves visions de la sexoafectivitat i els punts de contacte entre la persecució contra aquestes creences, i la repressió dirigida contra les dones i les dissidències sexuals.

Activitat:  Les places per aquesta activitat estan exhaurides.
Ruta guiada: “Espiritualitats, religions i sexoafectivitats fora de la norma: una història de persecució i resistència”, amb Barcelona Rebelde
DIES: 29 d’octubre, 5 i 12 de novembre, 3 i 17 de desembre
HORARI: d’11 a 13 h
Inscripcions a inscripcions@centrelgtbibcn.org  

Conjurar l’Atzar
La poeta, rapsoda i educadora sociocultural Txus García facilitarà el camí cap als secrets del tarot de Marsella a través d’aquest taller on desxifrarem misteris ancestrals a través de llegendes i arquetips. Els Arcans Majors ens conviden a fugir de qualsevol uniformitat o rigidesa. Imatges medievals que ens mostren les ombres i el gaudi de viure, jugant amb rols, conceptes i definicions. 

Activitat: Les places per aquesta activitat estan exhaurides.
Taller de tarot: “El Boig, la Bruixa i el Mirall: Un viatge queer pels 22 arcans del Tarot”,  amb Txus García
DIA: 11 de novembre
HORARI: de 16 a 20h
Inscripcions a inscripcions@centrelgtbibcn.org 

Cercles
Al llarg d’aquests mesos tindrem oportunitat de conjurar la màgia de la presencialitat i tornar a trobar-nos en cercle al voltant de temes com la màgia que lliga les persones participants de la mostra “Encanteris i dissidències”, les diferents tradicions culturals al voltant de la mort i els seus rituals, o les vivències de persones dissidents que encarnen diferents espiritualitats.  

Activitats:
Presentació: Aquelarre: Exposició “Encanteris i dissidències”
DIA: 25 d’octubre
HORA: a les 18 h

Taula rodona: “Dissidència i espiritualitat. Una aproximació vivencial”
DIA: 15 de novembre
HORA: a les 18 h

Taula rodona: “Morir guay” – DU-DA  
DIA: 29 de novembre
HORA: a les 18 h 

Revelacions
Ens acostem a les revelacions que conté un llibre clàssic per parlar del lligam entre espiritualitats subversives i identitats dissidents, com és “Brujería y contracultura gay”. Publicat per primer cop en anglès el 1978, diferents intèrprets ens ajudaran a situar el text en el context actual. 

Activitat:
Conversa al voltant del llibre “Brujería y contracultura gay”
DIA: 17 de novembre
HORARI: a les 18 h  

Trànsit 
La mort obre interrogants, preguntes i dols. És un passadís envoltat de rituals i tradicions que sovint ens connecten amb la nostra vessant més espiritual, en cerca d’esperança. Amb aquesta formació volem donar eines a les persones que acompanyen a altres en el final de les seves vides, per facilitar aquests processos d’una manera respectuosa amb la diversitat sexual, afectiva i de gènere.

Activitat: Les places per aquesta activitat estan exhaurides.
Formació: “Morir queer. Acompanyament i espiritualitats possibles” amb Som Provisionals
DIA: 14 de desembre
HORARI: de 16 a 20 h
Inscripcions a inscripcions@centrelgtbibcn.org  

Podeu descarregar el programa del cicle sencer aquí.