Conversem sobre presons i psiquiatrització al Centre LGTBI

20/11/2023 - 15:54

El pròxim dijous 23 de novembre, el Centre LGTBI de Barcelona acull una taula rodona per a fer una mirada crítica als sistemes de reclusió

El pròxim dijous 23 de novembre, a les 18 h, el Centre LGTBI de Barcelona acull una taula rodona per reflexionar al voltant del col·lectiu LGTBI a les presons i fer una mirada crítica als sistemes de reclusió, com penitenciaries i psiquiàtrics, entre d’altres.  

En primera persona, les persones participants explicaran les seves experiències al voltant de l’àmbit penitenciari, els mòduls de dones a les presons o el sistema de la psiquiatria, per esbrinar quines pràctiques s’exerceixen sobre les persones LGTBIQA+ en aquestes institucions, i quins efectes tenen. 

Es tractarà de fer plegadis una mirada crítica a les presons i a les lluites dels col·lectius més vulnerables i minoritaris.  

Acompanya’ns a desencaixar els límits que priven de la llibertat i a fer front als murs i rigideses per posar en entredit el que s’amaga rere l’opacitat i la hostilitat de les normes escrites. 

Hi participaran: 

Júlia Lobato, estudiant de polítiques i activista social. 

Eugènia Sobrino Alcaraz, advocada especialitzada en l’àmbit penitenciari i en la integració social. 

Maricarmen Martínez Heredia, persona intersex, activista social i supervivent de la psiquiatria. 

Serie Jeanne, persona que compartirà informació sobre el funcionament dels mòduls de dones a les presons. 

Aquesta activitat s’emmarca en el cicle de programació “Cartografies en fuga”, que vol intervenir la idea del mapa per desdibuixar-lo i traçar perspectives aberrants, escales distorsionades i meridians torts. La programació s’estendrà fins el 31 de gener.  

Més informació i recursos 

Per aprofundir més en la temàtica de la reclusio del col·lectiu LGTBIQA+, recomanem el llibre Invertidos y rompepatrias : marxismo, anarquismo y desobediencia sexual y de género en el Estado español (1868-1982)”, de Piro Subrat, publicat el 2019 per l’editorial Imperdible.  

Aquest llibre està disponible per prèstec i/o consulta al Centre de Documentació Armand de Fluvià del Casal Lambda, que es troba al pis de dalt del Centre LGTBI. Consulta aquest enllaç per veure la presentació del llibre al Centre LGTBI, dins del cicle “Memòria: absències i presències” (octubre 2021-gener 2022). 

Trobes més bibliografia i pel·lícules recomanades sobre les mateixes temàtiques en aquest enllaç.