Com cada any, l’1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida, una data en la qual les entitats de Barcelona implicades amb aquesta malaltia organitzen activitats i l’Ajuntament els dóna suport. A més, el Consistori il·luminarà la façana de l’edifici de la Plaça Sant Jaume de color vermell en solidaritat amb les persones amb Sida i els seus familiars, i també en record dels i les que ja no hi són.
Al mateix temps, s’il·luminaran altres monuments i edificis de la ciutat, com l’Arc del Triomf, la façana del Palau de la Virreina, les Creus del Parc Güell i la Torre Baró, així com diverses fonts com les del Passeig de Gràcia amb la Gran Via, els Jardins de l’Aurora-Jardinets de Gràcia (Salmerón), la Font de Diana a la Gran Via amb el carrer Roger de Llúria i les fonts de la Rambla Catalunya, entre d’altres. I, finalment, més de 40 parcs i places de Barcelona.
A primera hora del matí, l’entitat Projecte dels Noms-Hispanosida ha desplegat, amb les principals autoritats de Catalunya i de Barcelona, dues seccions del Tapís Memorial de la Sida des de les balconades de l’Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat de Catalunya, que presidiran durant tot el dia les diferents activitats que donen visibilitat a les persones que pateixen la Sida. Enguany, a causa de la pandèmia per la covid-19, la majoria d’activitats seran en format virtual.
Tot seguit, s’ha celebrat l’acte institucional al Palau de la Generalitat amb representants d’entitats i d’ institucions que treballen en l’àmbit de la Sida i amb presència de la Regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa. Enguany el lema del comunicat conjunt és: Compartim compromisos i respostes!
El Comitè 1 de Desembre, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, impulsa diferents activitats per tal de sensibilitzar la ciutadania i lluitar contra l’estigma que, encara avui, pateixen moltes persones afectades. Es tracta, també, de lluitar contra la intolerància i la por que engloba la malaltia.
Les darreres dades publicades a l’Informe de Salut 2018, elaborat per l’ASPB, fixen en 332 els nous diagnòstics de VIH amb una disminució del 12% respecte a l’any anterior i en 37 persones residents a la ciutat diagnosticades de Sida que també suposen un decreixement respecte a l’any 2017, en aquest cas del 28,5%. Continua la tendència al descens que es ve observant des de l’any 2012, però s’ha de de continuar treballant.
A Barcelona se segueix impulsant l’Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva de la ciutat de Barcelona, on administracions, entitats i societats científiques que intervenen en aquest àmbit treballen conjuntament des de la mirada dels drets sexuals i reproductius i la transversalitat per avançar amb una estratègia compartida per millorar la salut sexual de la ciutat.
L’Estratègia posa l’accent en la prevenció de les ITS i defineix, com una de les seves línies d’actuació prioritàries, l’impuls de la detecció precoç i la prevenció de les ITS, com la Sida. També es considera fonamental seguir treballant conjuntament per la promoció i la sensibilització vers els drets sexuals i reproductius. Un factor clau també és la lluita contra l’estigma, sobretot de les persones amb VIH/Sida.