El 6 d'abril commemorem el Dia Internacional de l'Asexualitat

05/04/2023 - 12:20

Eines i recursos per conèixer més sobre l'asexualitat.

El 6 d'abril es commemora el Dia Internacional de l'Asexualitat, una jornada per a sensibilitzar sobre l'espectre asexual en la seva totalitat, incloent-hi demisexuals, asexuals grisos, asexuals i altres identitats ase, i visibilitzar-les. 

En aquesta data, es reivindiquen els drets humans de les persones aseuxals com a persones d’orientacions diverses i es denuncia la desigualtat de tracte que pateixen arreu del món.

Per commemorar la data, des del Centre LGTBI de Barcelona compartim alguns recursos i materials per aprofundir sobre aquesta orientació dins del col·lectiu LGTBQIA+ que, sovint, queda oblidada.

Recursos audiovisuals.
Recuperem la taula rodona “Parlem d’Asexualitat”, on Olivia Ávila, Clara Morató-Aragonés i Alba Leiva, membres de de l’Associació Catalana d’Asexualitat, desmunten mites i prejudicis.

Podreu veure-la i escoltar-la sencera aquí: https://www.youtube.com/watch?v=B_uNdVndiTI&t=17s

Llibres. 
Al Centre de Documentació Armand de Fluvia del Casal Lambda, hi podeu trobar alguns llibres disponibles per a consulta:

La revolución (a)sexual. Celia Gutiérrez (Egales, 2022)
Una guia introductòria per entendre millor l’asexualitat. Malgrat que aquesta sigui una orientació sexual igual que la resta, poques vegades es pren seriosament. I existeix un gran desconeixement al respecte: no se sap bé què és l’asexualitat i s’estenen prejudicis i idees errònies sobre ella.

És per això que Celia Gutiérrez elabora aquest manual amb l’objectiu d’aportar informació assequible i útil, i reflexions personals que ajudin a visbilitzar-la i replantejar certes qüestions sobre la sexualitat que són considerades obvietats però que, potser, no haurien de ser-ho.

The Invisible Orientation: An Introduction to Asexuality. Julie Sondra Decker (New York, NY: Skyhorse Publishing, 2015). Guanyador dels premis Next Generation Indie Book.

Un dels principals referents en l’estudi de l’asexualitat, on s’expliquen les definicions existents d’aquesta orientació,  es rebaten les assumpcions errònies més freqüents i s’ofereix consell sobre com sortir de l’armari i enfrontar-se a la incomprensió tant pe part de persones heterosexuals, com de persones LGTBI. L’autora exposa també la seva experiència com a persona i militant asexual.

Understanding Asexuality. Anthony F. Bogaert. (Lanham, etc.: Rowan & Littlefield, 2015)

Anthony F. Bogaert ha conduït nombrosos estudis sobre la asexualitat i és un referent en aquest camp de la recerca sobre orientacions sexo-afectives. El llibre defineix què és i què no és asexualitat, si hi ha factors biològics, com s’ha entès al llarg de la història i a quins prejudicis s’enfronten les persones asexuals.

Asexualities: Feminist and Queer Perspectives. Karli June Cerankowski i Megan Milks (eds.) (New York and London: Routledge, 2014)

Es tracta del primer recull d’estudis científics sobre asexualitat. Encara plenament vigent, el llibre fa una àmplia revisió de l’estat de la recerca sobre l’absència d’atracció sexual. La situa en el marc de les identitats de gènere i les sexualitats, la medicina, les polítiques feministes i LGTBI, el racisme i la discafòbia, i els mitjans de comunicació.

-Asexuality: A Brief Introduction

Un petit volum on es recullen algunes de les entrades disponibles al web AsexualityArchive.com, un portal comunitari que facilita recursos d’informació i un espai de trobada per al col·lectiu i persones interessades en la matèria. Ofereix respostes a les preguntes i malentesos més freqüents sobre l’asexualitat.

Entitats.
L’Associació Catalana d’Asexualitat treballa des de i per l’asexualitat i les persones asexuals i per poder identificar totes les discriminacions que es fan contra elles. També per defensar la comunitat LGTBIQA+, en col·laboració amb totes les diversitats identitàries.