Eleni Tsetsekou, cap de la unitat d'Orientació Sexual, Identitat i Expressió de Gènere i Característiques Sexuals del Consell d'Europa (SOGI Unit, en anglès) va visitar el dissabte 6 de novembre el Centre LGTBI de Barcelona convidada per la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, entitat gestora de l’equipament.
Eleni Tsetsekou, cap de la unitat d’Orientació Sexual, Identitat i Expressió de Gènere i Característiques Sexuals del Consell d’Europa (SOGI Unit, en anglès) va visitar el dissabte 6 de novembre el Centre LGTBI de Barcelona convidada per la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, entitat gestora de l’equipament. Va mantenir una ronda de reunions amb algunes entitats membres de la Plataforma i també amb responsables de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Direcció General de la Policia.
Tsetsekou va recórrer les diferents instal·lacions del Centre LGTBI i va visitar la col·lecció i l’arxiu del Centre de Documentació Armand de Fluvià, acompanyada pel director del Centre LGTBI, Andreu Agustín. Posteriorment, es va reunir amb representants de la Plataforma LGTBI de Catalunya, i les entitats Casal Lambda, Stop SIDA, Panteres Grogues i Observatori contra l’Homofòbia.
Manuel Peinado, presidente de la plataforma LGTBI de Catalunya, va explicar a Tsetsekou va explicar a Tsetsekou, què és la plataforma, quines són les entitats que la constitueixen i diferents accions d’incidència desenvolupades per la Plataforma.
Per la seva banda, Simón Macías, portaveu de l’Observatori contra l’Homofòbia, va explicar que en el darrer any s’ha produït un augment del 55% en el nombre de denúncies que rep l’entitat. “Potser el nivell de violència homofòbica, transfòbica i bifòbica és semblant (al d’anys anteriors), però ara hi ha més conscienciació i, per tant, més denúncies”, va declarar.
Al seu torn, Joan M. Miró, president de Panteres Grogues, va fer una exposició sobre el club esportiu LGTBI, que va definir com un lloc segur per la pràctica esportiva, i per contribuir a la visibilitat LGTBI i a la lluita contra l’homofòbia i per la igualtat de gènere.
El president de Casal Lambda, Jordi Samsó, va fer una ressenya de la trajectòria de l’entitat, fundada el 1976, i va destacar que proporciona serveis d’assistència educativa, jurídica i psicològica, alhora que organitza activitats culturals com el Festival de Cinema FIRE!
Per últim, Lluís Sanz, secretari d’Stop Sida, va parlar de l’activitat del voluntariat de la seva entitat, amb capacitació per fer proves ràpides, gratuïtes i confidencials de VIH, i amb una formació especialitzada per transmetre els resultats de la prova. Actualment l’entitat manté també campanyes de prevenció i conscienciació sobre el chemsex, les pràctiques sexuals que comporten l’ús de drogues.
Després d’aquesta primera ronda de reunions, Tsetsekou també es va reunir amb la Cap del Departament de Promoció de Drets de les Dones i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Olga Arisó, i el Director General de Polítiques LGTBI de la Generalitat de Catalunya, Xavier Florensa, que van explicar a la membre del Consell d’Europa les diferents polítiques de protecció dels drets de les persones LGTBI portades a terme tant a nivell municipal com autonòmic.
Entre aquestes últimes es va destacar la llei 11/2014, per a garantir els drets de les lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia i la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGTBI de la Generalitat de Catalunya (Xarxa SAI).
Tsetsekou també va parlar amb la subdirectora de Recursos Humans de la Direcció General de la Policia, Esperança Cartiel, que va explicar el protocol intern que s’estan posant en marxa a dins del cos policial en casos d’assetjament per l’orientació sexual o la identitat de gènere.
A primera hora, Tsetsekou i el president de la Plataforma LGTBIcat, Manuel Peinado, van mantenir una reunió amb la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge, la secretària d’Igualtat del govern autonòmic, Mireia Mata, i el Director General de Polítiques LGTBI, Xavier Florensa, on van poder parlar de la llei 11/2014, la llei d’igualtat de tracte i no discriminació 19/2020, i el projecte de llei trans que té a mans la Generalitat de Catalunya.
La Unitat d’Orientació Sexual i Identitat de Gènere del Consell d’Europa es va crear l’any 2014 per enfrontar els desafiaments en matèria de drets humans LGTBI. Proporciona suport tècnic als estats membres de la Unió Europea, a través d’activitats de cooperació per la millora dels marcs legals i institucionals, la construcció de capacitats per l’exercici de les lleis i la promoció de bones pràctiques de conscienciació.
Alguns dels temes específics que tracta són el reconeixement legal del gènere, la inclusió de la diversitat d’orientació sexual i identitat de gènere en el lloc de feina, el combat contra l’assetjament, els discursos i els crims d’odi LGTBI-fòbics, i les múltiples discriminacions (contra dones lesbianes, bisexuals i trans, contra minories ètniques LGTBI, contra persones LGTBI refugiades i demandants d’asil, o contra persones LGTBI privades de la seva llibertat).