LGTBI-fòbia, no ets benvinguda

26/07/2021 - 14:07

LGTBI. S’impulsa tot un seguit d’iniciatives de prevenció i promoció de la diversitat sexual.

Com a resposta a l’augment d’agressions contra els col·lectius LGTBI i per reivindicar la diversitat sexual i de gènere com a aspecte enriquidor de la ciutat, s'impulsen noves iniciatives centrades en els àmbits educatiu, comunitari, laboral i cultural.

D’entre les actuacions previstes hi destaquen les següents:

  • Creació del Centre de Noves Masculinitats. Per promoure i difondre models de masculinitats positius, oberts, plurals i heterogenis, amb accions formatives de referència per als homes de la ciutat i generació de referents positius. També, per promoure les xarxes de participació entre la població masculina. El centre estarà obert a tota la ciutadania i a totes les entitats interessades.
  • Ampliació de la Xarxa d’Escoles per la Igualtat i la No-Discriminació. El programa de sensibilització, destinat a l’alumnat d’entre 6 i 16 anys, fomenta la prevenció de la violència, dels comportaments discriminatoris o xenòfobs en les relacions interpersonals, i promou els valors d’igualtat, equitat i respecte. Actualment es desplega en 28 centres educatius de la ciutat, i al final d’aquest any en seran 37.
  • Programació  de la mostra FIRE!! S’ampliaran els materials audiovisuals de la Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià de Barcelona, organitzada pel Casal Lambda: llargmetratges, documentals i curtmetratges que aborden la diversitat afectiva en el sentit més ampli a través d’una acurada selecció de títols que es distribuiran en centres cívics i centres escolars.
  • Increment de la perspectiva comunitària al Centre LGTBI. Inaugurat el 2019, s’ha consolidat com l’equipament de referència en matèria LGTBI a la ciutat. L’espai ofereix un ampli catàleg de serveis d’informació, orientació i atenció directa, a més de desenvolupar una programació cultural, d’acció comunitària i sensibilització oberta a tota la societat.
  • Foment de propostes culturals. Durant els mesos de juny i juliol s’ha posat en marxa el projecte Museus LGTBI, en què set institucions culturals de la ciutat han transformat els seus espais i la seva programació en un terreny de celebració de la diversitat sexual. Seguint aquest exemple, la voluntat és ampliar aquest model d’oferta cultural i sumar més propostes en altres institucions culturals de la ciutat.

Al marge d’aquestes iniciatives, s’impulsaran altres accions per reforçar la territorialització de les polítiques LGTBI a través dels districtes, incorporar protocols de prevenció i atenció a les violències LGTBI-fòbiques o potenciar el grup de treball per recuperar la memòria democràtica del col·lectiu LGTBI a la ciutat, la implementació de la Guia per millorar l’ocupabilitat trans, adreçada als orientadors i orientadores dels serveis d’ocupació, i la difusió de la Guia per elaborar protocols de transició de gènere al lloc de treball.

Presència a tota la ciutat

S’ha posat en funcionament una nova campanya de comunicació per recordar a la ciutadania que qualsevol acte d’intolerància no té cabuda a la ciutat. Consta de la instal·lació d’estores amb els colors de l’arc de Sant Martí on es pot llegir el missatge “Lgtbi-fòbia, no ets benvinguda” a les entrades principals dels edificis municipals i als accessos de les estacions de metro de Jaume I i d’Universitat. La proposta s’ha elaborat en col·laboració amb l’agència creativa de comunicació Equipo Singular.