L’octubre trans, més d’una dècada de lluita per la despatologització

03/10/2022 - 10:18

Cartells històrics. Recuperem cartelleria històrica de manifestacions i activitats organitzades a Barcelona, en el marc de la campanya internacional STP, cedida per col·lectius i activistes al Centre de Documentació Armand de Fluvià al Centre LGTBI.

Comença l’octubre trans, un mes dedicat a la reivindicació que les identitats trans* no són cap patologia 

Des de l’any 2007, el tercer dissabte d’octubre se celebra el Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans, una acció que, en el seu moment, va ser convocada per la campanya “Stop Trans Patologization” (STP). Després de més d’una dècada, l’octubre segueix sent un mes en què es reivindica que les identitats trans són maneres de viure la identitat o l’expressió de gènere, lliurement.  

Des del Centre LGTBI de Barcelona ens afegim a aquest reclam històric i seguim treballant pels drets de les persones trans, oferint un servei d’atenció integral a persones trans que busca cobrir les seves necessitats específiques en l’àmbit laboral, jurídic, de salut i de socialització.   

Al Centre de Documentació Armand de Fluvià hi tenim cartelleria de manifestacions a Barcelona, com la que es veu en aquesta imatge, convocades per la campanya STP2012, organitzades per col·lectius i activistes, que ha estat cedida i es pot consultar. Recuperem la memòria i seguim fent camí, amb l’objectiu d’aconseguir que s’assegurin els drets de les persones trans i no binàries.  

També us deixem la presentació del llibre Trans: Un alegato por un mundo más justo y más libre, de Shon Faye, en què s’explica què significa ser trans en una societat transfòbica. I ens ofereix una anàlisi àmplia de les vides trans: des de la joventut fins a la vellesa, explorant el treball, la família, l’habitatge, l’assistència sanitària, el sistema penitenciari i la participació trans a les comunitats LGBTQ+ i feminista, entre altres. El llibre també es pot consultar i manllevar al Centre de Documentació Armand de Fluvià.  

La presentació de dues guies per a la inclusió laboral de les persones trans, disponibles per a descarregar: la Guia per millorar l’ocupabilitat de les persones trans i la Guia per elaborar protocols de transició de gènere al lloc de treball,

i la Guia de recursos per a persones trans* de la ciutat de Barcelona, amb informacions útils per a persones que es plantegin iniciar el procés social, corporal o legal del trànsit de gènere, amb altres recursos i materials recomanables.