El Centre de Documentació Armand de Fluvià del Casal Lambda compta amb un important arxiu i fons documental sobre diversitat sexual i de gènere, a més d’un ampli catàleg de llibres disponibles per a prèstec i consulta.
Sabries nomenar cinc referents del moviment LGTBI a Catalunya després del 1975? Saps què va passar als cinemes Niza de Barcelona el 3 de desembre de 1977? Quan va ser la primera manifestació per la despatologització trans a Barcelona? Qui va ser la Sonia Rescalvo?
La resposta a moltes d’aquestes preguntes la pots trobar travessant les portes del Centre de Documentació Armand de Fluvià (CDAF), situat a la segona planta del Centre LGTBI de Barcelona.
Aquest fons documental pertany a l’entitat Casal Lambda i porta el nom d’un històric activista gai: Armand de Fluvià, fundador de diverses associacions pels drets LGTBI als anys 70.
Retalls de periòdics, revistes, cartells de manifestacions històriques, actes de reunions d’associacions i fins i tot correspondència privada són alguns dels materials que es conserven al CDAF.
Molts d’aquests documents es troben digitalitzats i es poden consultar des dels ordinadors del mateix Centre de Documentació, prèvia autorització. Demana el permís al correu documentacio@centrelgtbibcn.org.
La col·lecció permet a estudiants i persones investigadores documentar-se per treballs acadèmics, al temps que contribueix a la important tasca de mantenir la memòria històrica del col·lectiu LGTBIQA+ i reconèixer la genealogia del moviment.
Assaig, manuals, novel·les, poesia i llibres d’art
El CDAF també conté un ampli catàleg de llibres de teoria i d’assaig sobre diverses temàtiques relacionades amb la diversitat sexual i de gènere, com per exemple la bisexualitat, l’intersexualitat, l’asexualitat o les persones no binàries, entre moltes altres.
També disposa de guies i manuals de recomanacions, molts d’ells adreçats a persones que treballen a l’àmbit públic (educació, administració pública, personal de salut, etc.), que donen informació pràctica sobre sensibilització i atenció a la diversitat sexual i de gènere.
El fons es completa amb novel·les i llibres de poesia d’autoris LGTBIQA+ o que tracten aquestes temàtiques en l’argument dels seus textos, com ara Jean Genet, Audre Lorde o Gloria Anzaldúa, entre altres.
Tots aquests llibres es poden consultar al CDAF i també estan disponibles per a prèstec.
Al CDAF es troba a més una interessant col·lecció de llibres d’art que aborden disciplines com la pintura o la fotografia des d’una perspectiva LGTBI. Aquests llibres es poden consultar a la sala, però no es poden prestar.
Si encara no coneixes el CDAF, recorda que el pots visitar de dilluns a divendres, de 16 a 20 hores. Entra, consulta, llegeix i remena! No cal cita prèvia.