Un viatge fotogràfic a la quotidianitat de Liz Paola, referent trans del Paraguai

10/11/2023 - 12:23

L’exposició “¿Cuántos recuerdos guarda la memoria?”, de la fotògrafa Jess Insfrán Pérez, es podrà visitar fins el 31 de gener 

L’exposició “¿Cuántos recuerdos guarda la memoria?”, de la fotògrafa Jess Insfrán Pérez, es podrà visitar al Centre LGTBI de Barcelona fins el 31 de gener 

El Centre LGTBI de Barcelona acull fins el 31 de gener l’exposició “¿Cuántos recuerdos guarda la memoria?”, de la fotògrafa i activista feminista Jess Insfrán Pérez, que forma part del cicle de programació “Cartografies en fuga”. 

La mostra recorre diferents moments de la vida quotidiana de Liz Paola Cortaza, una dona trans de 63 anys supervivent de la dictadura d’Alfredo Stroessner al Paraguai, que va abastar del 1954 al 1989. 

Al Paraguai, les persones trans pateixen múltiples discriminacions i violències, com la manca d’accès al món laboral, la precarietat, l’estigma o el rebuig social d’un context molt conservador i catòlic. Degut a aquests factors, l’expectativa mitjana de vida per a una dona trans és de 35 anys. És per això que la Liz Paola és una de les dones trans més longeves del Paraguai.  

Recentment, Liz Paola Cortaza va rebre el premi “Dignidad” de la Coordinadora de Drets Humans del Paraguai per la seva tasca en la preservació de la memòria històrica. Actualment lluita junt amb altres companyes pel reconeixement legal del seu nom. 

L’exposició “¿Cuántos recuerdos guarda la memoria?” forma part del cicle d’activitats “Cartografies en fuga”, juntament amb “Los muchos triángulos rosas”, de Luca Gaetano Pira, que recull els testimonis de persones LGTBI que també van sobreviure a dictadures militars a l’Argentina, l’Uruguai, Xile i l’Estat espanyol. 

Ambdues exposicions es podran visitar amb entrada lliure i gratuïta fins el 31 de gener, dins de l’horari d’obertura del Centre LGTBI. 

Dilluns: 15:30-20:30 h

Dimarts a divendres: 10-14 i 15:30-20:30 h

Dissabte: 10-14 i 15-20 h