L’adjudicació d’aquest projecte a Tramvia Metropolità, l’any 2000, comporta l’inici de les obres que es culminarien l’any 2004 amb el retorn del Tramvia a Barcelona i en sis municipis més: L’Hospitalet, Esplugues, Sant Joan Despí, Cornellà, Sant Just Desvern i Sant Feliu del Llobregat.
Aquell mateix any també va entrar en servei el Trambesòs, tot connectant els municipis de Badalona i Sant Adrià del Besòs amb la Vila Olímpica, passant per la plaça de les Glòries Catalanes.
En totes dues línies s’han portat a terme importants actuacions de millora urbana que comporten un canvi espectacular en la qualitat de l’espai. És un valor afegit del nou tramvia, que, òbviament, constitueix un sistema de transport públic potent, capaç de proporcionar un servei excel·lent a milions de passatgers cada any.
La connexió tramviària a Barcelona
La futura connexió dels tramvies per la Diagonal soluciona una disfunció actual: un tramvia interromput. Alhora, permet incrementar-ne la cobertura, tant urbana com metropolitana. Amb la unificació de la xarxa tramviària es millora, doncs, la connexió entre diversos barris de la ciutat i també es possibilita connectar Barcelona amb els vuit municipis que l’envolten (l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Badalona).
És per aquest motiu que es tracta d’un element clau a la ciutat per impulsar el transport públic i combatre la contaminació atmosfèrica i acústica a la ciutat derivada d’un ús excessiu del vehicle privat motoritzat.
A més, el model urbà que es vol desplegar amb la connexió tramviària és més saludable, ja que la presència de menys cotxes implica una disminució directa de contaminació atmosfèrica i acústica, però també més seguretat viària.
En aquest sentit, la connexió del tramvia és una oportunitat per redissenyar urbanísticament la ciutat implementant un model urbà basat en una mobilitat sostenible que prioritzi els vianants, les bicicletes i el transport públic amb l’objectiu de construir una ciutat més saludable, equitativa i sostenible per a tothom.