"Un imperatiu per a la reducció d'emissions a la ciutat"

08/03/2017 - 13:51

Mobilitat. L’alcaldessa, Ada Colau, ha obert avui la segona sessió de la conferència internacional “Tramvia i ciutat”, que durant dos dies ha reunit experts en mobilitat de tot el món.

La connexió del tramvia és una de les alternatives més sostenibles per oferir una solució a la reducció de vehicles que es va aprovar a la Cimera per a la Millora de la Qualitat de l’Aire. Així ho ha manifestat l’alcaldessa, Ada Colau, durant la conferència internacional “Tramvia i ciutat”, que durant dos dies ha reunit a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) experts en mobilitat de tot el món.

Barcelona és una ciutat amb tramvia, però que té “un foradet” al mig, ha dit Ada Colau abans de recordar que la desconnexió dels dos trams limita l’eficàcia i eficiència d’aquest mitjà de transport. “Barcelona necessita el tramvia”, ha remarcat l’alcaldessa, però també el necessita “la ciutat real“, és a dir, tots els municipis de l’àrea metropolitana. “Amb el tramvia ajudarem a vertebrar el territori amb els municipis que estan a prop”, ha manifestat.

El tramvia, ha dit Colau, és una de les solucions més sostenibles per donar una alternativa a la mesura de reduir els cotxes altament contaminants que es va aprovar aquesta setmana a la Cimera per a la Millora de la Qualitat de l’Aire. Una sistema de transport, ha afegit, que es complementaria amb altres accions en la línia de les polítiques de mobilitat, com ara fomentar el transport públic i l’ús de la bicicleta, pacificar els carrers o facilitar els desplaçaments a peu, entre altres.

L’alcaldessa ha insistit que la connexió del tramvia, però, s’ha de fer des del consens polític, institucional i ciutadà i amb el màxim rigor. “No parlem d’un debat, sinó d’un imperatiu per a la reducció d’emissions a la ciutat”, ha reconegut Colau. Segons ha dit: “És una decisió urgent que no es pot posposar més.”

Colau ha recordat que el tramvia és sinònim de sostenibilitat, progrés i benestar, i que és un símbol de grans ciutats europees, com Londres, Berlín o Estocolm. “Barcelona ha estat sempre una ciutat valenta, pionera, i és el moment que ho segueixi sent en polítiques de mobilitat, perquè ens hi va la vida”, ha manifestat l’alcaldessa.

Ada Colau ha reivindicat també durant la seva intervenció el paper i el lideratge de les ciutats per prioritzar els interessos de la ciutadania.

La jornada internacional “Tramvia i ciutat” s’acaba avui, després de dos dies durant els quals experts de tot el món han valorat el paper d’aquest mitjà de transport per aconseguir una ciutat més sostenible i equitativa.