L’ampliació del tramvia, l’oportunitat d’una Diagonal pacificada i saludable

15/03/2018 - 18:35

Urbanisme i infraestructures. La urbanització de l’avinguda entre les Glòries i Verdaguer suposaria gairebé doblar l’espai per a vianants, amb 13.000 metres quadrats més, i incrementar la xarxa ciclista i les zones verdes.

La pacificació de l'avinguda Diagonal entre les Glòries i Verdaguer suposaria gairebé doblar l'espai per a vianants, amb 13.000 metres quadrats més, i incrementar la xarxa ciclista i les zones verdes. El projecte de transformació urbanística està condicionat a l'aprovació de la proposta del tramvia connectat, que es votarà al Plenari municipal del 23 de març.

La remodelació permetrà transformar el tram més deteriorat i infrautilitzat de la Diagonal en una avinguda més saludable, verda i segura, amb gairebé el doble d’espai per als vianants, que passaria dels 26.706 metres quadrats actuals a 40.245, i 700 metres quadrats més de verd urbà.

Aquesta transformació serà possible gràcies a la pacificació del trànsit, que segons el tram es limitarà als vehicles de servei, a carrils pacificats de 30 km/h o a un carril de circulació. L’objectiu és prioritzar la mobilitat sostenible amb 2.499 metres quadrats més de carril bici bidireccional amb doble amplada per guanyar seguretat i eficiència.

El projecte està molt avançat, i durant la primavera podria concretar-se el calendari de les obres, que tindrien un pressupost d’uns 34 milions d’euros.

Un gran intercanviador a les Glòries

El projecte d’urbanització inclou l’àmbit del tramvia de la Canòpia Urbana, dins del futur gran parc de les Glòries, situat a la zona sud de la plaça, on es posarà en marxa una de les estacions d’intercanvi de transport públic més potents de la ciutat.

Es preveu que aquesta gran estació tingui parades de bus interurbà —especialment de les línies provinents del Maresme—, bus urbà, metro i tramvia, amb l’objectiu de millorar les connexions entre els mitjans de transport públic i fomentar-ne l’ús.

Les obres d’aquest espai costarien 13 milions d’euros, inclosos en el pressupost de la Canòpia Urbana. El futur parc urbà de les Glòries començarà a construir-se el mes de març amb la urbanització dels 45.000 metres quadrats de verd de l’àmbit de la Gran Clariana.

La Diagonal, pendent de l’acord pel tramvia connectat

El projecte urbanístic està lligat a l’ampliació del tramvia, perquè dibuixa l’avinguda prioritzant la mobilitat sostenible i reordena el pas dels diferents mitjans de transport amb una perspectiva global que té en compte la xarxa tramviària.

A més, tant la urbanització de la Diagonal com de l’àmbit del tramvia del futur parc urbà s’inclouen en el protocol de col·laboració amb l’Àrea de Transports Metropolitans, que estableix les actuacions per iniciar la connexió del tramvia amb una primera fase de les Glòries a Verdaguer, que reduiria a set minuts el temps d’aquest trajecte en transport públic. L’ampliació suposaria, a més, un increment de passatgers en la xarxa tramviària del 58%.

L’aprovació del protocol, que es votarà al Plenari municipal del 23 de març, és el primer pas per poder començar a executar el projecte.