Set minuts per anar de Verdaguer a les Glòries en tramvia

08/02/2018 - 14:12

Transport públic. La proposta per ampliar el Trambesòs fins a Verdaguer durant aquest mateix mandat preveu que, amb només 1,8 quilòmetres, el nombre de passatgers augmenti un 58%.

La proposta de primera fase per connectar el tramvia per la Diagonal ja és sobre la taula, amb l'ampliació del Trambesòs de les Glòries fins a Verdaguer. Amb aquest tram d'1,8 quilòmetres, que es faria en set minuts, els passatgers augmentarien un 58%, el tramvia connectaria amb l'L1, L2, L4 i L5 de metro i amb quinze línies d'autobús de TMB.

Coincidint amb la recta final de les comissions d’estudi de la connexió de la Diagonal en transport públic, s’ha posat en consideració de tots els grups municipals la proposta del Govern municipal de començar a connectar el Trambaix i el Trambesòs o, el que és el mateix, construir el tramvia entre les places de Francesc Macià i les Glòries.

Segons aquesta primera proposta, que es podria dur a terme durant aquest mateix mandat, el Trambesòs s’allargaria per la Diagonal fins a Verdaguer, un tram d’1,8 quilòmetres que acabaria a mig camí entre les dues xarxes tramviàries. La implantació del tramvia en aquest tram suposaria una millora substancial de l’oferta de transport públic en aquesta zona, a tota la ciutat i en una bona part de l’àrea metropolitana, i acostaria els municipis de Sant Adrià de Besòs i Badalona al centre de Barcelona i a nous transbordaments.

Dels 31.400 passatgers actuals que té el Trambesòs de mitjana es passaria a 49.700, és a dir, el nombre d’usuaris augmentaria en 18.300, la qual cosa suposaria un augment del 58%. Aquest increment és una mostra del potencial de la connexió completa de les dues xarxes tramviàries per la Diagonal. Els residents de tots els municipis per on passa el tramvia actualment realitzen 480.000 desplaçaments diaris per Barcelona. Sant Adrià i Badalona, les ciutats més beneficiades per la primera ampliació fins a Verdaguer, representen 107.000 i 36.000 desplaçaments, respectivament.

L’accés en tramvia al centre de la ciutat i a més transbordaments per mitjà de la xarxa de metro i de bus multiplicaria l’eficiència del transport públic, cosa que es traduiria en un descens de l’ús del cotxe i en una ciutat més habitable i saludable.

Tres parades i un intercanviador nous

El nou ramal inclouria tres parades i un intercanviador nous a les Glòries, que connectarien amb quatre línies de metro, l’L1, L2, L4 i L5, i quinze línies d’autobús de TMB, a més de la connexió amb les tres línies actuals del Trambesòs, la T4, T5 i T6.

  1. Glòries: S’hi construirà un intercanviador nou per poder connectar amb la T4, T5 i T6 i l’L1 de metro, a més de les línies H12, 7, 60, 92 i 192 de bus. Se situaria al nou gran parc que començarà a construir-se al març. Dels 4.000 passatgers actuals que registra aquesta parada, es passaria a 6.500.
  2. Monumental: Situada entre els carrers de Lepant i Padilla, connectarà amb l’L2 de metro i els autobusos V21 i 62. Es preveu que tingui 1.450 entrades de passatgers.
  3. Sicília: Situada entre els carrers de Nàpols i Sicília, connectarà amb els autobusos H10, 50 i 51. Es preveu que tingui 3.050 entrades de passatgers.
  4. Verdaguer: Situada entre els carrers de Girona i Bailèn, connectarà amb l’L4 i L5 de metro i els autobusos 6, 33, 34 i 55. Es preveu que tingui 4.450 entrades de passatgers.