Objectius, metodologia i estructura

L’Estudi informatiu defineix, avalua i compara les diferents alternatives plantejades per donar solució a la connexió del Trambaix i el Trambesòs.

Objectius

  • Donar compliment a la Llei 4/2006, de 31 de març, que defineix la infraestructura tramviària com la infraestructura ferroviària implantada sobre la via pública i, en l’article 10, estableix que “Per construir una infraestructura ferroviària o modificar-ne una d’existent, s’ha de redactar un estudi informatiu i un projecte constructiu”.
  • S’han estudiat quatre alternatives, de les quals s’han modificat algunes característiques, en relació amb els Estudis Previs del 2016. Els resultats de tots dos documents coincideixen sensiblement.

Metodologia

La selecció d’alternatives respon a dos criteris principals:

Des de finals dels anys noranta s’han dut a terme set avaluacions de la connexió de la xarxa tramviària:

La connexió tramviària és el projecte de transport públic de Barcelona més analitzat. 

  1. Aprofitament màxim dels resultats obtinguts en els treballs anteriors (a partir d’una anàlisi crítica d’aquests treballs), entre els quals destaquen els Estudis Previs per a la connexió de les xarxes Trambesòs i Trambaix del 2016. L’àmbit geogràfic de recerca de possibles alternatives es limita a les analitzades en els Estudis Previs.

    • Anàlisi socioeconòmica de la connexió del tramvia (PTP, 2005).
    • De les possibles opcions de connexió del Trambaix i el Trambesòs: Alternatives al pas per l’avinguda Diagonal (Barcelona Regional i Ovectio, 2008).
    • Anàlisi de rendibilitat (Tramvia Metropolità- MCRIT, 2010).
    • Alternatives penetració i Unió Xarxes Tramviàries a Barcelona (Generalitat de Catalunya i ATM-IDOM/Typsa, versió 1, any 2012; i versió 2, any 2014).
    • Estudi Acadèmic (UPC, 2015).
    • Estudi per a la connexió de les xarxes Trambaix i Trambesòs. Fase I (Ajuntament de Barcleona-MCRIT, 2016)

  2. Coherència màxima amb la planificació vigent, com són el Pla director d’infraestructures (PDI) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (2011-2020), el Pla de mobilitat urbana (PMU) de l’Ajuntament de Barcelona (2013-2018) i el Pla director de mobilitat de l’ATM (2012-2018).

 

Llegeix-ne més