Clics de Famobil representant als homes i nois

Les activitats

Aspectes metodològics del treball en masculinitats
Les activitats del recurs

Les activitats d’aquest recurs estan plantejades per ser realitzades en una única sessió d’entre una i dues hores. Es recomana no deixar més d’una setmana entre les diferents sessions, ja que es necessita cert temps per a que les persones participants puguin reflexionar sobre la temàtica tractada i aplicar-la en el seu dia a dia, abans de tornar al grup i continuar amb el treball.

Pel que fa al número de sessions òptim, malgrat que les sessions puntuals poden ser efectives, les sessions de dues hores de duració amb certa sostenibilitat en el temps (període de 10 a 16 setmanes) són la mesura més eficaç per poder aprofundir en les temàtiques i facilitar canvis sostinguts en el temps.

El treball grupal s'orienta des d'una vessant psicosocial més que educativa, fent èmfasi en la participació, revisió, exposició i anàlisi de la pròpia experiència afectiva i les pròpies necessitats. Les activitats es treballen a partir de diferents dinàmiques grupals que combinen un treball més reflexiu (debats, subgrups, pluja d’idees, discussió dirigida, etc.) amb un treball més creatiu o simbòlic (role-playing, visualitzacions, jocs, etc.)

Cal tenir en compte el nivell de maduresa de les persones participants, la tipologia del grup destinatari i l’espai on s’implementa (casal de joves, escoles, CRAES, Associació de veïns/es...) per tal d’adaptar les intervencions a l’especificitat de cada grup.

Eventualment es pot utilitzar el recurs per treballar en grups mixtes, adaptant aquells continguts que siguin necessaris. Els grups mixtes possibiliten compartir les visions de persones dels dos sexes en relació a la seva vivència com a home o com a dona i compartir la visió interna i externa de la masculinitat, és a dir, que els homes mostrin com es viu ser un home en aquesta societat, i les dones mostrin com es veuen els homes des d’un punt de vista extern.

Per altra banda, la presència de persones de l’altre sexe pot ocasionar que les persones no s’expressin amb seguretat i sinceritat en segons quins temes.

Es recomana treballar la identitat femenina amb les dones, de forma separada o paral·lela als homes, amb altres recursos existents, com a pas previ per a treballar sobre les masculinitats o per poder fer un treball conjunt sobre les identitats entre homes i dones.