L’AAS a l’Estat espanyol i Catalunya
La primera recerca per conèixer millor el fenomen de l’AAS a l’esport es va fer amb estudiants de CAFE (Ciències de l’Activitat Física i l’Esport) i esportistes de competició de tres universitats catalanes. Els resultats van posar de relleu que gairebé el 33% de la població femenina enquestada (210 esportistes) afirmava haver-se sentit assetjada en algun moment de la seva carrera esportiva; i d’aquestes el 8% manifestava haver patit algun comportament d’assetjament sever com, per exemple, un petó als llavis i proposicions sexuals amb o sense coerció explícita per part de l’entrenador en algun moment de la seva carrera esportiva. Cal recordar que en aquesta recerca es buscava l’índex d’assetjament sexual en esportistes adultes.
Un punt d’inflexió en les polítiques d’actuació front als casos d’AAS a l’esport a l’Estat espanyol es produí quan el Consejo Superior de Deportes (CSD) encarregà a la Fundació Vicki Bernadet –organització que treballa per a l’atenció i la prevenció dels abusos sexuals a menors– l’estudi i la confecció d’un protocol per a la detecció, actuació i prevenció de l’abús sexual al món de l’esport. Aquest protocol es va publicar el maig de 2014 i per la temporada 2014-2015 el CSD féu una crida a totes les federacions espanyoles per tal que s’hi adherissin.
Actualment, ja són 19 les federacions que han expressat voluntat de signar un acord per adherir-se de ple a la tasca d’eliminar i prevenir l’abús sexual i que es comprometen a posar en acció alguna activitat de prevenció. D’altra banda, el 25 de novembre del 2014, el comitè executiu del Comitè Olímpic Espanyol (COE) va resoldre aprovar el seu propi protocol per a la detecció, actuació i prevenció de l’abús sexual d’acord amb les seves pròpies normes i amb les del Comitè Olímpic Internacional. Per conèixer a fons aquest protocol es recomana desenvolupar la dinàmica 4: Anàlisi d’un protocol.