En aquest cicle de quatre conferències explorarem algunes de les obres de William Shakespeare, des de les tragèdies fins a les comèdies, passant per les seves obres històriques o sonets, i com aquestes han servit d’una rica inspiració per a alguns dels compositors més importants de la història. Des de Verdi fins a Britten, passant per Rossini, Schubert, Brahms, Stravinsky, Wagner o Cole Porter, veurem com cadascun d’aquests genis musicals ha interpretat, reinterpretat i transformat les obres mestres de Shakespeare i han capturat l’essència dels personatges, els conflictes i les emocions a través de la música. Un emocionant viatge per descobrir com les paraules del dramaturg anglès han estat elevades a noves altures d’expressió artística a través de la música.

A càrrec d’ Enric Martínez-Castignani, baríton i divulgado

PROGRAMA

Les històries de Shakespeare

Dilluns 4 de novembre de 2024

Comencem el recorregut de quatre conferències amb una introducció a l’enigmàtica figura de William Shakespeare. A més, explorarem la fascinant intersecció entre les seves obres històriques Ricard III o Enric V, entre d’altres, o els seus poemes narratius, com El rapte de Lucrècia, amb les composicions musicals que han estat inspirades pel ric univers del dramaturg renaixentista. Des de la música clàssica, amb composicions de Britten, fins a les bandes sonores per al cinema compostes per William Walton. Descobrirem com la música ha capturat l’essència i l’emoció dels personatges i les trames de Shakespeare

Shakespeare en mode de tragèdia

Dilluns 11 de novembre de 2024    

Les tragèdies de William Shakespeare són una finestra a la profunditat de l’ànima humana, en què l’amor, l’ambició, el poder i la traïció s’entrellacen en un drama commovedor i atemporal. Les seves obres exploren les complexitats del destí, la moralitat i la condició humana, de manera que desafien el lector a reflexionar sobre les veritats universals de la vida i la mort. Personatges icònics com ara Hamlet, Macbeth, Otel·lo o Romeu i Julieta, han seduït compositors com Gounod, Händel, Verdi, Rossini o John Adams per compondre obres mestres basades en les seves personalitats i trames, que anirem desgranant en aquesta sessió.

Shakespeare i l’art de la comèdia

Dilluns 18 de novembre de 2024 Les comèdies de William Shakespeare ens submergeixen en un món d’alegria, amor i embolics hilarants en què els personatges s’embarquen en entremaliadures i jocs de paraules enginyosos. Aquestes obres teatrals ofereixen un respir de les tragèdies del món i ens transporten a escenaris plens d’humor i situacions absurdes, mentre l’autor ens ensenya lliçons profundes sobre el perdó, la reconciliació i la celebració de la vida. Les seves comèdies Somni d’una nit d’estiu, Mesura per mesura o Les alegres casades de Windsor van hipnotitzar compositors com ara Purcell, Mendelssohn, Verdi o Wagner per crear obres mestres de la música clàssica. Però també músics més contemporanis, com Cole Porter o Duke Ellington.

 Els lieder de Shakespeare

Dilluns 25 de novembre de 2024

Els sonets i poemes de William Shakespeare han exercit una profunda influència en els compositors de cançons, els quals han trobat en els seus versos o els personatges que els reciten una font inesgotable d’inspiració lírica. Des de la malenconia dels amors no correspostos fins a l’exaltació de la bellesa i la passió, les paraules del dramaturg anglès han estat interpretades magistralment per músics com ara Brahms, Schubert, Schumann, Wolf, Stravinsky o la compositora Amy Beach. A través de la música, aquests compositors han capturat l’essència mateixa de les emocions humanes, amb melodies commovedores i harmonies sublims, i han celebrat, així, l’atemporalitat i la universalitat del geni literari de Shakespeare.

Horaris

CaixaForum Barcelona

Adreça:
Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6*8
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
la Font de la Guatlla
Població:
Barcelona