Avís de sequera:

s’ha activat el protocol de sequera en fase d'alerta.

Enrere

Oriol Ponsatí-Murlà, doctor en filosofia per la Universitat de Girona i professor lector d'història de la filosofia antiga i medieval i història de la ciència i la cultura.

Cada dia moren per suïcidi 2.200 persones arreu del món. Només a Catalunya, la xifra s'eleva a més de 600 persones anualment. No hi ha cap altra causa de mort no natural que tingui un impacte tan elevat, un impacte que afecta de manera severa i irreversible, també, un entorn ampli de família i amistats. Al llarg dels últims anys, la sensibilitat social arran del problema del suïcidi s'ha fet cada vegada més evident, però continuem afrontant-lo de manera gairebé exclusiva com un problema de salut mental. Què hi té a dir, la filosofia, davant d'una realitat que no és nova, sinó que s'ha fet present en tots i cadascun dels moments de la història? Quina resposta pot donar, la filosofia, a un problema que, com deia Albert Camus, és el principal problema filosòfic?

La idea del bé és tan antiga com la filosofia i s’estén al llarg de tot el pensament occidental i oriental. Com podem reservar un espai per a repensar l’ètica i el cos en aquest temps de reduccionisme científic, d’IA i valors penjats al núvol?

Cicle coordinat per Francis García Collado.

Horaris