Eines per enverdir les nostres ciutats amb múltiples beneficis.
Quan parlem de cobertes verdes o terrats verds, ens referim a sistemes constructius amb acabats vegetals sobre un gruix de terra, desenvolupats a la part superior de les teulades per afavorir la vida vegetal i enverdir les ciutats grises. Aquests sistemes ens permeten obtenir tant beneficis ambientals com de salut i benestar social en els entorns urbans.
Normalment quan el veïnatge hi pot accedir per fer activitats, se sol parlar de terrat en lloc de coberta. A banda d’aquesta diferència podem trobar diferents tipus de cobertes segons el substrat i el manteniment (extensives i intensives o cobertes de jardí) i segons el tipus de plantes que hi podem trobar (naturalitzades o biodiverses, horts i enjardinades).
Però… per què són importants pels entorns urbans, quins beneficis ens donen?
Les cobertes verdes ens aporten multitud de beneficis ambientals: augmenten la biodiversitat tant de plantes com animals (refugi d’insectes, aus locals i altres espècies d’animals), actuen com a sistema captador i regulador d’aigua de pluja, redueixen la temperatura del centre de la ciutat i la contaminació, són una eina de segrest de carboni, milloren el balanç energètic dels edificis que els sostenen i fomenten l’agricultura urbana.
D’altra banda també tenen altres beneficis econòmics com l’estalvi energètic, i socials i estètics, com la millora de l’aspecte dels terrats, beneficis psicològics i físics derivats de l’observació i cura de la natura i el foment de les relacions veïnals, l’augment de la superfície útil aprofitada i la millora de la sensibilitat ambiental de la ciutadania.
Existeixen cobertes verdes a Barcelona?
La resposta és sí, i cada dia en són més. Una d’elles està al terrat de l’edifici del Grup Cooperatiu TEB, que podreu conèixer, de primera mà, el pròxim dimecres 19 de maig.
Aquesta coberta a banda de fer l’edifici energèticament més eficient, compta amb més de mil metres quadrats d’enjardinat de flors mediterrànies i horta accessible per persones amb mobilitat reduïda. A més dels beneficis esmentats, la particularitat d’aquesta coberta és que estarà destinada a activitats educatives i d’oci per a grups del Centre Ocupacional del TEB i altres entitats de l’entorn comunitari.
Aquesta visita guiada és una activitat dins del cicle de Trobades Hortícoles que organitza l’Aula Ambiental del districte Sant Andreu, on seguit de la visita es farà un taller sobre plagues i tractaments naturals per l’hort a càrrec de la cooperativa l’Ortiga.
Per saber més sobre les cobertes verdes, la visita guiada i el taller, podeu posar-vos en contacte amb l’Aula Ambiental de Sant Andreu a través del nostre correu (santandreuambiental@bcn.cat) o al telèfon 650 976 171.