Seran espais per establir vincles i generar suports mutus, lluitar contra el sentiment de soledat i aïllament i generar més benestar, a més d’una porta d’accés a recursos per a aquelles persones en situacions de crisi.
Segons comenta Mireia Albors, tècnica de l’Ajuntament i responsable del projecte, “la gestió del malestar i la pobresa relacional es fa insuficient des dels serveis i els equipaments de la ciutat tal com estan dissenyats actualment, on el focus es posa en l’atenció individual”. També destaca que “cal tenir en compte que la situació actual ha comportat una sobrecàrrega de treball als professionals que treballen en el territori per atendre les necessitats de la ciutadania”.
Un projecte pilot amb l’aspiració d’arribar a tots els barris
El projecte pilot, que primer aterrarà al Clot (casal de barri EAMP) i al Guinardó (casal d’entitats Mas Guinardó) i en un segon moment a La Salut – El Coll – Vallcarca i els Penitents (casal de barri Can Carol), consta de tres eixos: la gestió del malestar, l’assessorament col·lectiu i la microemprenedoria comunitària.
El primer eix, dedicat a la gestió del malestar, consistirà a compartir entre els veïns i les veïnes com se senten, quines mancances tenen a l’hora de socialitzar i com afrontar la soledat i l’aïllament amb suport mutu.
L’assessorament col·lectiu té la finalitat de posar en comú problemàtiques sorgides en la gestió del dia a dia, com l’increment de factures, necessitats de manteniments a la llar, etc., i les possibles solucions que ofereix el mateix grup.
Per acabar, la microemprenedoria comunitària o viver de projectes sorgiria quan la ciutadania d’un mateix territori detecta una necessitat i s’organitza per donar-li una resposta, com, per exemple, la creació d’un servei d’acollida d’infants de famílies monoparentals.
El dia 20 d’octubre obrirà l’espai comunitari de referència al casal EAMP i el 25 al casal Mas Guinardó.
Estratègia contra la soledat des d’una perspectiva comunitària
Albors comenta que el projecte es crea des del Servei d’Acció Comunitària (SAC), però de la mà de Serveis Socials i, en concret, de l’Estratègia contra la soledat 2020-2030, que en el pla d’acció preveia un apartat dedicat a “potenciar el paper dels equipaments de proximitat com a espais relacionals, inclusius, de suport emocional i cura, tot incorporant la perspectiva de la soledat”. D’aquí la seva insistència a descriure el funcionament del projecte com impulsat per grups motors formats bàsicament per personal tècnic (dels CAP, dels equipaments, del SAC i d’altres), però que només faran una tasca d’acompanyament i deixaran el protagonisme a les mateixes persones participants, els veïns i les veïnes.
S’ha demostrat, en els aprenentatges adquirits en el desplegament d’alguns projectes durant aquests últims anys, que calen respostes col·lectives per abordar aquestes situacions, ja que promouen la participació activa i l’empoderament de les persones, a partir de les seves potencialitats, en la cerca de la millora de les condicions de vida i del benestar.
Establir vincles i generar suports mutus, lluitar contra el sentiment de soledat i aïllament i generar més benestar, a més de ser una porta d’accés a recursos per a aquelles persones en situacions de crisi.