Quinze preguntes i respostes sobre l'Habitatge amb Protecció Oficial

04/11/2021 - 10:35

A Barcelona ho tenim clar: l’habitatge és un dret de tots i totes. Ha de ser així per garantir una vida digna a tothom. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona treballa intensament per implementar una política d’habitatge que atengui la situació actual d’emergència i que actuï sobre les causes concretes que fan difícil accedir a una llar a la ciutat.

A continuació us presentem quinze preguntes i respostes per resoldre els dubtes més freqüents sobre l’habitatge protegit i com accedir a aquest servei.

1. Que és un Habitatge en règim de Protecció Oficial (HPO)?

Són habitatges assequibles per als grups de població amb dificultats, per accedir a un habitatge en el mercat lliure. Els habitatges de protecció oficial compleixen els requisits que estableix la normativa vigent i han obtingut la qualificació definitiva per part de la Generalitat de Catalunya. El preu de venda o de lloguer dels habitatges, en qualsevol règim, serà el que es fixi a la mateixa qualificació definitiva.

2. Qui és l’encarregat de fer habitatges de règim d’HPO?

La majoria d’habitatges en règim de Protecció Oficial es promouen a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, l’ens encarregat d’impulsar la construcció d’habitatge públic, gestionar el parc d’habitatge disponible i promoure polítiques d’habitatge sostenible com la rehabilitació de pisos i edificis. També poden promoure la construcció d’HPO els promotors privats.

3. Actualment, a quins tipus d’HPO es pot accedir a la ciutat de Barcelona?

Actualment, a la Ciutat de Barcelona, podem optar per HPO en règim de venda, lloguer, lloguer amb opció a compra, Dret de superfície i Habitatges dotacionals per a joves de fins a trenta-cinc anys.

4. Què són els habitatges dotacionals per a joves?

Són habitatges de lloguer en règim de Protecció Oficial per a joves de fins a trenta-cinc anys en el moment de la sol·licitud (tots els que vulguin viure a l’habitatge). El lloguer es regeix per la LAU i tindrà una durada de cinc anys. S’ha de complir nivell d’ingressos mínims establert a les bases i el preu del lloguer dependrà de la seva qualificació.

5. Quin és el límit d’ingressos per accedir a un HPO?

Per accedir a un HPO, cal acreditar uns ingressos anuals, conjuntament amb els de la teva unitat de convivència (UC), que no superin els establerts a la normativa aplicable en la modalitat escollida en el moment de presentar la sol·licitud. Aquesta informació es pot obtenir a les bases de la corresponent convocatòria

6. Com puc accedir als habitatges en règim de protecció Oficial?

Per optar a un habitatge en règim de Protecció Oficial a Barcelona cal estar inscrit al Registre de sol·licitants d’habitatges amb protecció oficial de Barcelona.

7. Què és el Registre de sol·licitants d’habitatge amb règim de protecció oficial de Barcelona (RSHPO BCN)?

És un registre únic al qual s’han d’inscriure totes les persones que desitgin optar a un habitatge de protecció oficial a la ciutat de Barcelona.

Aquest registre, previst a la Llei del dret a l’habitatge i desenvolupat pel Consorci de l’Habitatge de Barcelona, d’acord amb les competències que li atribueix la Carta Municipal, té com a finalitat:

  • Facilitar i agilitar els processos d’adjudicació i transmissió d’habitatges protegits.
  • Garantir la màxima transparència de tots els processos.
  • Informar de la demanda real d’habitatges protegits de Barcelona.

8. Com es pot fer la inscripció al RSHO BCN?

Per inscriure-s’hi, és necessari formalitzar la sol·licitud en model oficial, que es pot emplenar mitjançant els canals següents:

  • Per Internet, a través del portal del Consorci d’habitatge de Barcelona.
    L’imprès de sol·licitud que cal emplenar està disponible a la secció “Sol·licitud d’inscripció” d’aquest mateix portal web.La sol·licitud comença a emplenar-se amb la introducció del nom, els cognoms, l’adreça de correu electrònic i la contrasenya d’accés. Després d’aquest pas, es passa a emplenar la resta d’informació, per apartats:

    • Dades del sol·licitant i tots els membres de la unitat de convivència
    • Ingressos de tots els membres de la unitat de convivència
    • Tipologia de l’habitatge que desitja sol·licitar
    • Dades de l’habitatge actual
  • Al telèfon d’informació 010. Un agent us emplenarà la sol·licitud
    A través del número de telèfon 010, és possible sol·licitar que s’empleni la sol·licitud d’inscripció al Registre.Un agent us demanarà les dades necessàries i emplenarà la sol·licitud:

    • Dades del sol·licitant i tots els membres de la unitat de convivència
    • Ingressos de tots els membres de la unitat de convivència
    • Tipologia de l’habitatge que desitja sol·licitar
    • Dades de l’habitatge actua

9. Quins són els requisits d’inscripció al RSHPO BCN?

Per poder inscriure’t al RSHPO BCN hauràs de complir els següents requisits:

  • Ser major d’edat o menor legalment emancipat.
  • Estar empadronat a la ciutat de Barcelona. En el cas d’unitats de convivència de més d’un membre, aquesta condició s’exigirà a la persona que constitueixi el sol·licitant principal.
  • Cap membre de la unitat de convivència pot ser propietari d’un habitatge, en els termes que especifica el Reglament del Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona, pel que fa a la necessitat d’habitatge.
  • No superar el límit d’ingressos màxims que estableix la normativa per a cada cas.
  • Les persones o unitat de convivència que siguin o hagin estat beneficiàres d’habitatges amb protecció oficial de lloguer poden inscriure’s en el Registre per sol·licitar altres modalitats d’habitatge amb protecció oficial, transcorregut un període mínim d’un any des  de la data de signatura del contracte de lloguer.
  • No trobar-se en les circumstàncies d’exclusió previstes al Reglament del Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona.
  • No trobar-se incapacitat per obligar-se contractualment, d’acord amb el dret civil de Catalunya.

10. Quan existeix la necessitat d’habitatge?

Existeix la necessitat d’habitatge quan no es compleix un dels supòsits següents:

  • Disposa d’un habitatge de protecció, en els termes que especifica el Reglament del Registre de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial.
  • Disposa d’un habitatge lliure adequat, el preu del qual supera el 60% del valor d’un habitatge en venda, en règim general de 70 m2, a la ciutat de Barcelona.
  • Té béns patrimonials de qualsevol tipus, el valor dels quals supera el preu d’un habitatge de venda, en règim general de 70 m2, a la ciutat de Barcelona.
  • En ambdós casos, s’ha d’atendre als casos inclosos en el reglament pel qual es regula el registre.

Hi ha casos en què hi ha necessitat d’habitatge, malgrat que ja se’n posseeix un. Es poden consultar aquests casos en el següent enllaç.

11. La inscripció al RSHPO BCN ha de ser individual?

Et pots inscriure al RSHPO BCN com a sol·licitant únic, però també ho pots fer conjuntament amb una unitat de convivència (UC), és a dir amb el conjunt de persones amb qui viuràs a l’habitatge . Només la persona sol·licitant, necessitarà complir el requisit d’estar empadronada a Barcelona.

12. És possible inscriure’s al RSHPO BCN com a sol·licitant d’HPO i alhora com a membre d’una unitat de convivència d’un altre sol·licitant?

No. Si la mateixa persona consta inscrita a dues sol·licituds, només tindrà validesa la darrera inscripció.

13. La inscripció és vàlida per sempre?

La inscripció al Registre de sol·licitants d’habitatge amb protecció oficial de Barcelona tindrà una durada d’un any. En la resolució administrativa que n’acordi la inscripció es farà constar expressament la data de finalització del termini de vigència de la inscripció. Si vols continuar inscrit al RSHPO BCN, hauràs de renovar la inscripció abans de la data de finalització del termini de vigència.

14. Estar inscrit al RSHPO BCN implica rebre notificacions de les convocatòries?

No. El RSHPO BCN només envia comunicacions per escrit al moment d’adjudicar un habitatge.

15. On es poden consultar les convocatòries?

Es poden consultar totes les convocatòries als web del Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial de Barcelona i al Registre de Sol·licitants d’Habitatge Protegit de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

 

Per tenir tota la informació per accedir a un habitatge amb protecció oficial i l’orientació necessària es pot demanar cita prèvia amb l’Assessoria d’Habitatge compartit per a joves a través de qualsevol dels Punts infoJOVE de la ciutat. L’assessorament és totalment gratuït sobre aquest i altres dubtes entorn de l’habitatge.