Darrers noms que es donen a conèixer dels Premis Ciutat de Barcelona 2021. Són de les categories d’Arquitectura, Urbanisme i Disseny, Educació i Cultura Popular i Comunitària.
Comencem per aquesta última. El jurat atorga a l’associació Maletas Viejas el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular i Comunitària. Es tracta d’un projecte vinculat a Trinitat Vella que reivindica l’art i la creació amb una mirada àmplia i treballa la memòria amb veus de col·lectius diversos (infants, LGTBI, etc.) amb l’objectiu de posar en valor la riquesa cultural del barri. Se l’ha considerat mereixedor del reconeixement pel dinamisme i la capacitat organitzativa de l’entitat, que incorpora una mirada nova a l’ocupació festiva i cívica de l’espai públic, una mirada generadora de diàlegs entre entitats, entre expressions culturals diverses i d’abast interdisciplinari i intergeneracional de la qual en són bona mostra les activitats de memòria esmentades o l’organització d’El Charco, Festival de las afueras. En aquesta categoria també s’ha volgut fer una menció especial a la col·laboració entre la Colla del Drac i la Coordinadora d’Entitats del Poblenou amb la Sala Beckett, que s’ha materialitzat en el projecte La Víbria del Poblenou dins de Dramawalker i l’organització del Campament Reial del Poblenou.
Pel que fa a Educació, en un any marcat per la pandèmia de la covid-19, el jurat vol fer un reconeixement explícit a la tasca de tots els agents educatius. El guardó s’ha decidit donar a VOZES, projecte de transformació social i educativa que fa accessible l’educació musical d’alta qualitat a infants i joves d’entorns vulnerables. Els membres del jurat esmenten especialment el concert celebrat a l’Auditori de Barcelona el desembre de 2021.
En l’àmbit d’Urbanisme, Arquitectura i Disseny, el Premi Ciutat de Barcelona és per a Juan Ezcurra, Ignacio Ezcurra i Mateo Palazzi com a membres de Sociedad 0 i autors del projecte de disseny i muntatge de l’exposició Our Garden Needs Its Flowers celebrada al Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat. El jurat destaca un treball que, “des d’una genealogia grupal, és capaç de recollir múltiples escales, mirades i pràctiques desbordant els límits disciplinars, alhora que aporta bones solucions espacials i materials en un context de crisi i incertesa”.
Els Premis Ciutat de Barcelona tenen enguany una dotació de 9.500 € per categoria, i s’entregaran el 15 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent. Més informació, en aquest enllaç.