El darrer dossier trimestral se centra en la publicació de l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona. Durant el 2022, es van registrar 631 situacions de discriminació a la ciutat, un 20% més que l’any anterior. El racisme i la xenofòbia i l’LGTBI-fòbia són, un any més, els principals motius de discriminació, amb gairebé el 50% de les situacions. En tercer lloc, trobem la salut, en què els casos de discriminació s’han triplicat.
A continuació hi ha la llengua, amb 90 casos, i l’aporofòbia, amb 82.
A més, l’informe recull dades sobre qui són els principals agents discriminadors, en quins espais de la ciutat es discrimina més o quins són els drets que es vulneren més sovint, entre altres dades.
També inclou un monogràfic sobre les discriminacions en l’accés a la justícia, informació sobre què cal fer per a denunciar una discriminació i molt més.
Entrevista a l’Elisa Loncon
“Jo vaig representar un somni, el d’un Xile unit entre pobles per a un futur en comú” és el títol de l’entrevista a l’Elisa Loncon.
La segona peça del dossier inclou l’entrevista a aquesta activista pels drets lingüístics del mapuzungun, acadèmica de la Universitat de Santiago i expresidenta de la Convenció Constitucional de Xile.
Parlem de la situació que viu el país, sobre el poble maputxe i les vulneracions de drets humans que ha patit, de drets lingüístics i més.
Assessorament jurídic a la ciutat
Finalment, el dossier acaba amb una notícia sobre la jornada “El dret a l’abast de la ciutadania: cap a un model d’atenció en xarxa”.
L’atenció a la ciutadania que s’ofereix des de l’Ajuntament de Barcelona integra cada vegada més l’assessorament jurídic com a part imprescindible de l’atenció. L’objectiu és garantir un acompanyament integral i de qualitat en el servei, i afavorir l’accés a la justícia i la garantia de drets.
Així doncs, la jornada es va celebrar amb la finalitat de donar a conèixer aquest model de treball en xarxa a la ciutadania, i crear aliances entre els diferents serveis d’atenció i assessorament jurídic de l’Ajuntament i les entitats.
> Llegeix el cinquè número del dossier #BCNCiutatDrets