L’objectiu és reduir la sinistralitat viària, tant en nombre d’accidents com de víctimes, i, més específicament, prevenir i detectar el màxim nombre de persones conductores que donin un resultat positiu als tests i adoptar les mesures correctores adients.
Les conductes prioritàries d’actuació són la conducció amb una taxa d’alcohol superior a la permesa o amb presència de drogues a l’organisme, no sotmetre’s a les proves de detecció quan sigui obligatori i, en general, totes les que comportin situacions de risc.
La conducció amb alcohol o drogues a l’organisme és un dels principals factors de risc en la sinistralitat, i els controls preventius són una de les eines més eficients per evitar la circulació per la xarxa viària de conductors amb un risc potencial de tenir un accident. De fet, segons el Balanç de sinistralitat de la Guàrdia Urbana del 2023, l’any passat aquesta va ser la causa indirecta principal dels sinistres (hi intervé però no n’és la causa principal). La influència de l’alcohol i les drogues en la conducció temerària va ser justament el tema central del darrer Fòrum Barcelona de Seguretat Viària.
La reducció de la sinistralitat és un dels objectius del Pla local de seguretat viària, així com de l’Estratègia de seguretat viària 2030. En aquest segon cas, l’objectiu és disminuir en un 50% el nombre de lesionats greus i víctimes mortals el 2023, amb l’horitzó de cap víctima mortal l’any 2050.