El Bon Pastor inaugura la Plaça de Nelson Mandela

17/07/2024 - 11:37

Dimarts 16 de juliol a la tarda i al vespre hi va haver una jornada per celebrar la inauguració de la plaça dedicada a l'expresident de Sud-Àfrica i Premi Nobel de la Pau. Aquest acte de reconeixement va comptar amb la participació implicació de diverses entitats, entre les quals el Centre Euro Àfrica i l'Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor.

La proposta de dotar un nou espai al barri amb el nom de Mandela va sorgir de la reunió de la Ponència de Nomenclàtor del març de 2015. La proposta va venir de la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.

La plaça s’ubica entre el passeig de Mollerussa i el carrer de Tàrrega i la programació d’activitats previstes per al 16 de juliol va ser la següent:

  • 17.30 h Xerrada sobre la figura de Nelson Rolihlahla Mandela, a càrrec d’Alfred Bosch, a la biblioteca Bon Pastor.
  • 19 h Actuacions, tallers i degustació ‘Ubuntu’ (Jo soc perquè tu ets). Al llarg de la tarda hi va haver el taller «Teixint Vincles» del Catàleg Antirumors, i un taller de bosses africanes. Finalment, a dos quarts de vuit l’acte va cloure amb una actuació musical a càrrec d’IGOMÁ.

Durant aquesta celebració hi van haver parlaments institucionals de l’Associació de veïns i veïnes del barri, el Centre Euro Àfrica, i la regidora de Districte. Pots repassar les millors imatges de l’esdeveniment en aquest àlbum fotogràfic.

Mandela, un líder emblemàtic

Va ser un polític sud-africà, un dels líders emblemàtics de la lluita contra el sistema polític de l’apartheid i que va arribar a ser el primer president de la República de Sud-àfrica (1994 – 1999) escollit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país.

Nelson Mandela es va afiliar al Congrés Nacional Africà (African National Congress, ANC) el 1944, per tal de lluitar contra el domini polític de la minoria blanca i la segregació racial que impulsava. Es va fer advocat i participà en la lluita no-violenta contra les lleis de l’apartheid, que varen ser establertes pel govern del Partit Nacional afrikaner, arribat al poder a les eleccions del 1948. L’ANC va ser prohibit el 1960 sense que la lluita pacífica donés resultats tangibles.

Mandela va fundar i dirigir la branca militar de l’ANC, Umkhonto We Sizwe, el 1961, que va dur a terme una campanya de sabotatges contra objectius militars. Detingut per ordre del Govern sud-africà amb el suport de l’Agència Central d’Intel·ligència dels Estats Units (CIA), va ser condemnat a perpetuïtat de presó i a treballs forçats, i va ser internat a la presó de Robben Island. Va esdevenir una celebritat que es va beneficiar d’un fort suport internacional, i va esdevenir un símbol de la lluita per la igualtat racial, especialment després de la massacre de Soweto, del juny de 1976.

Després de vint-i-set anys de presó, Mandela va ser alliberat l’11 de febrer de 1990, i va defensar la reconciliació i la negociació amb el govern del president Frederik de Klerk. El 1993, Mandela i de Klerk van rebre el Premi Nobel de la Pau per les seves accions a favor de la fi de l’apartheid i l’establiment d’una democràcia no racial al país.