L’Ajuntament de Barcelona impulsa les obres de millora i la renovació d’equipament a les biblioteques municipals de la ciutat

29/07/2024 - 14:26

L’Ajuntament de Barcelona realitza una tasca continuada per garantir el manteniment, la renovació i la millora de les instal·lacions i l’equipament de les biblioteques municipals de la ciutat, el segon servei més ben valorat després dels bombers. Al llarg del 2024 s’estan executant i es duran a terme actuacions per un valor de més de 5 milions d’euros del Pla d’Inversions Municipal (2023-2027). D’aquí a finals d’any, es portaran a terme les següents intervencions:

La Biblioteca Gabriel García Márquez, al districte de Sant Martí, estarà tancada del 29 de juliol fins al 18 d’agost, ambdós inclosos. Les actuacions continuaran fins a mitjan octubre sense que afecti el servei de biblioteca. Durant tot l’agost es mantindran obertes al districte la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz  i la Biblioteca Ramon d’Alós-Moner, al barri del Besòs i el Maresme.

S’hi duran a terme els treballs d’instal·lació d’uns suports estructurals que quedaran integrats en la volumetria de l’edifici i es construirà un nou umbracle a la façana, que permetrà activar funcionalment aquest espai exterior a la plaça Carmen Balcells, condicionant-lo com a escenari per a diferents actes, i com a espai expositiu i relacional amb el veïnatge.

També al districte de Sant Martí, al barri de la Vila Olímpica, la Biblioteca Xavier Benguerel iniciarà la reforma integral de l’edifici a la tardor. L’equipament es va inaugurar l’any 1995 i requereix treballs integrals de millora de les instal·lacions, circulacions i accessibilitat, una ampliació de la sala d’actes i el dipòsit, i també una actualització funcional i del mobiliari. La reforma permetrà ampliar l’espai i donar més visibilitat al Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil (SDLiJ) de Biblioteques de Barcelona, que integra el fons especialitzat en literatura per a infants i joves més important de la ciutat i el fons en educació de l’antiga biblioteca Artur Martorell. Les obres finalitzaran el desembre de 2025.

La Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, al districte de Sant Andreu, té previstes obres de millora en les instal·lacions de climatització de l’edifici i es preveu que tanqui a finals de setembre i fins al mes de novembre.

A la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda, al districte d’Horta – Guinardó, es duran a terme diverses obres de millora en les instal·lacions elèctriques, climatització, sanejament, impermeabilització, funcionals i es renovarà una part del mobiliari. La biblioteca tancarà durant la tardor.

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé condicionarà un espai de l’àrea infantil com a aula d’innovació STEAM amb l’objectiu de desenvolupar projectes relacionats amb la salut, la ciència i la tecnologia amb els centres educatius del districte. El projecte es du a terme amb la col·laboració del Pla de barris i del districte d’Horta-Guinardó i les obres no afectaran l’obertura del servei de biblioteca.

A la Biblioteca Jaume Fuster, al districte de Gràcia, es duran a terme diverses actuacions de millora de les instal·lacions de sanejament i es renovarà tot l’equipament informàtic i tècnic audiovisual de la sala d’actes. També al districte es duran a terme millores correctives i preventives a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot. En ambdós casos es mantindran les biblioteques obertes.

Així mateix, continuen les obres de reforma de la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver, al districte de l’Eixample, amb previsió de finalització al primer trimestre de 2025. L’actuació comprèn una intervenció en tot l’edifici i actuacions de millora de les instal·lacions elèctriques, enllumenat i climatització, i millores funcionals i actualització d’espais, amb adquisició de nou mobiliari.

La inversió permetrà també adquirir nou mobiliari i dur a terme accions correctives i preventives de manteniment a d’altres biblioteques de diversos districtes

Pel que fa a l’àmbit de la transformació digital, es renovaran els equips informàtics de les aules digitals de 17 biblioteques de la ciutat i s’implementarà del servei d’autopréstec en 9 biblioteques. La identificació per radiofreqüència o RFID (de l’anglès Radio Frequency Identification) és una tecnologia que permet transmetre dades sense fils a través d’ones de ràdio. Així, els dispositius RFID ofereixen una major autonomia a les persones usuàries i permeten endur-se o tornar diversos documents alhora en una única operació. La Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert va ser la primera en implementar el servei el 2012 i actualment 22 de les 40 biblioteques de la ciutat tenen aquest servei. El 2023 es van dur a terme més de 3,5 milions de préstecs a les biblioteques municipals de Barcelona