L’Ajuntament de Barcelona impulsa obres de millora a la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra

30/07/2024 - 11:59

L'equipament haurà de tancar entre finals de setembre i fins al mes de novembre perquè s'hi puguin portar a terme treballs en el sistema de climatització. Al llarg del 2024 s’estan executant i es duran a terme actuacions per un valor de més de 5 milions d’euros del Pla d’Inversions Municipal (2023-2027).

L’Ajuntament de Barcelona realitza una tasca continuada per garantir el manteniment, la renovació i la millora de les instal·lacions i l’equipament de les biblioteques municipals de la ciutat, el segon servei més ben valorat després dels bombers. Al llarg del 2024 s’estan executant i es duran a terme actuacions per un valor de més de 5 milions d’euros del Pla d’Inversions Municipal (2023-2027). D’aquí a finals d’any, es portaran a terme les següents intervencions:

La Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, al districte de Sant Andreu, té previstes obres de millora en les instal·lacions de climatització de l’edifici i es preveu que tanqui a finals de setembre i fins al mes de novembre.

La Biblioteca Gabriel García Márquez, al districte de Sant Martí, estarà tancada del 29 de juliol fins al 18 d’agost, ambdós inclosos. Les actuacions continuaran fins a mitjan octubre sense que afecti el servei de biblioteca. Durant tot l’agost es mantindran obertes al districte la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz  i la Biblioteca Ramon d’Alós-Moner, al barri del Besòs i el Maresme.

S’hi duran a terme els treballs d’instal·lació d’uns suports estructurals que quedaran integrats en la volumetria de l’edifici i es construirà un nou umbracle a la façana, que permetrà activar funcionalment aquest espai exterior a la plaça Carmen Balcells, condicionant-lo com a escenari per a diferents actes, i com a espai expositiu i relacional amb el veïnatge.

També al districte de Sant Martí, al barri de la Vila Olímpica, la Biblioteca Xavier Benguerel iniciarà la reforma integral de l’edifici a la tardor. L’equipament es va inaugurar l’any 1995 i requereix treballs integrals de millora de les instal·lacions, circulacions i accessibilitat, una ampliació de la sala d’actes i el dipòsit, i també una actualització funcional i del mobiliari. La reforma permetrà ampliar l’espai i donar més visibilitat al Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil (SDLiJ) de Biblioteques de Barcelona, que integra el fons especialitzat en literatura per a infants i joves més important de la ciutat i el fons en educació de l’antiga biblioteca Artur Martorell. Les obres finalitzaran el desembre de 2025.

A la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda, al districte d’Horta – Guinardó, es duran a terme diverses obres de millora en les instal·lacions elèctriques, climatització, sanejament, impermeabilització, funcionals i es renovarà una part del mobiliari. La biblioteca tancarà durant la tardor.

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé condicionarà un espai de l’àrea infantil com a aula d’innovació STEAM amb l’objectiu de desenvolupar projectes relacionats amb la salut, la ciència i la tecnologia amb els centres educatius del districte. El projecte es du a terme amb la col·laboració del Pla de barris i del districte d’Horta-Guinardó i les obres no afectaran l’obertura del servei de biblioteca.

A la Biblioteca Jaume Fuster, al districte de Gràcia, es duran a terme diverses actuacions de millora de les instal·lacions de sanejament i es renovarà tot l’equipament informàtic i tècnic audiovisual de la sala d’actes. També al districte es duran a terme millores correctives i preventives a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot. En ambdós casos es mantindran les biblioteques obertes.

Així mateix, continuen les obres de reforma de la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver, al districte de l’Eixample, amb previsió de finalització al primer trimestre de 2025. L’actuació comprèn una intervenció en tot l’edifici i actuacions de millora de les instal·lacions elèctriques, enllumenat i climatització, i millores funcionals i actualització d’espais, amb adquisició de nou mobiliari.

La inversió permetrà també adquirir nou mobiliari i dur a terme accions correctives i preventives de manteniment a d’altres biblioteques de diversos districtes

Pel que fa a l’àmbit de la transformació digital, es renovaran els equips informàtics de les aules digitals de 17 biblioteques de la ciutat i s’implementarà del servei d’autopréstec en 9 biblioteques. La identificació per radiofreqüència o RFID (de l’anglès Radio Frequency Identification) és una tecnologia que permet transmetre dades sense fils a través d’ones de ràdio. Així, els dispositius RFID ofereixen una major autonomia a les persones usuàries i permeten endur-se o tornar diversos documents alhora en una única operació. La Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert va ser la primera en implementar el servei el 2012 i actualment 22 de les 40 biblioteques de la ciutat tenen aquest servei. El 2023 es van dur a terme més de 3,5 milions de préstecs a les biblioteques municipals de Barcelona